Nekateri poslanci se s pristojnostmi občinskih redarjev, kot jih določa novi zakon, ne strinjajo. Foto: RTV SLO
Nekateri poslanci se s pristojnostmi občinskih redarjev, kot jih določa novi zakon, ne strinjajo. Foto: RTV SLO

Osebno nimam nič proti prostituciji, vendar naj bo diskretna in nevsiljiva.

Mitja Ljubeljšek, poslanec SDS-a
Državni zbor
Polemična razprava se je razvila ob vprašanju, ali naj se prostitucija in beračenje štejeta kot prekršek. Foto: RTV SLO

Izglasovanje predloga je toliko bolj presenetljivo zato, ker že na matičnem odboru ni dobil zadostne večine. Zanj je glasovalo 40 poslancev SDS-a, NSi-ja, SLS-a in SNS-a.

Novela sicer spreminja enega najstarejših zakonov v Sloveniji, poslance pa je v razpravi najbolj razburilo nekaj posamičnih prekrškov: vsiljivo beračenje, nespodobno vedenje, vsiljivo ponujanje spolnih storitev in podobno.

Veliko besed je padlo na račun uvrstitve vsiljivega beračenja in vsiljivega ponujanja spolnih storitev med prekrške. Nekateri so stvar označili celo kot ponovno kriminaliziranje prostitucije.

Predlog zakona predvideva tudi zagotovitev večje varnosti v zasebnih prostorih in vzpostavitev soodgovornosti lokalnih skupnosti in policije pri zagotavljanju varnosti s podelitvijo pooblastil občinskim redarjem.

Znanstveni in strokovni naslovi
Poslanci so opravili tudi drugo razpravo zakona o strokovnih in znanstvenih naslovih. Ta določa nazive za diplomante novih študijskih programov, ki so usklajeni z bolonjsko reformo. Predlog podpira večina poslanskih skupin z izjemo SD-ja. V skladu z njim se naslovi tistih, ki so diplomirali po starih programih, ne bodo spremenili. Uskladitve prvih in drugih pa zakon ne predvideva. Primerljivost in usklajenost dosedanjih in bolonjskih naslovov je vlada uredila v zakonu o visokem šolstvu, ki je že v parlamentarni obravnavi.

Društva tudi za pravne osebe in tujce
Poslanci so že na začetku zasedanja obravnavali zakon o društvih, ki določa enostavnejšo registracijo in poslovanje društev in njihovih zvez, hkrati pa učinkoviteje ureja preprečevanje zlorabe društev v pridobitne namene. Zakon predvideva tudi odpravo ovir za ustanovitev društev za pravne osebe in tujce.

Posvetili so se tudi zakonu o sladkovodnem ribištvu, ki določa trajnostno rabo rib. Zakon bo nadomestil 30 let star predpis, spremembe pa so nujne zaradi uskladitve z evropsko zakonodajo.

Osebno nimam nič proti prostituciji, vendar naj bo diskretna in nevsiljiva.

Mitja Ljubeljšek, poslanec SDS-a