Župan Zoran Janković mora odločitev o referendumu sprejeti v osmih dneh. Foto: MMC RTV SLO
Župan Zoran Janković mora odločitev o referendumu sprejeti v osmih dneh. Foto: MMC RTV SLO
Novo poglavje gradnje džamije

Za vložitev pobude so zbrali 241 podpisov, zdaj pa je na plečih župana Zorana Jankovića, da se v osmih dneh odloči, ali bo pobudo zavrnil ali ne. Če jo zavrne, mora to utemeljiti, če pa se odloči za sprejetje, mora v prav tako osmih dneh pripraviti obrazec in obvestilo Ljubljančanom, kje in kdaj se bodo lahko podpisali. Za razpis referenduma so potrebni podpisi petih odstotkov prebivalcev glavnega mesta, kar pomeni od deset do enajst tisoč ljudi.

Pobuda za referendum se opredeljuje o delih prostorskega akta za gradnjo džamije. Prostorski načrt, ki predvideva islamski versko-kulturni center ob Parmovi ulici, je bil sprejet 24. novembra, ljubljanski mestni svet pa je ob tem dal tudi soglasje k prodaji zemljišča. Janković je takrat dejal, da zapletov ne vidi, in zagotovil, da bodo izpeljali postopke v skladu z zakonom.

Sedaj pa je župan dejal, da ljubljanski mestni svetnik Jarc spodbuja nestrpnost med ljudmi, ker se tako želi samopromovirati. Janković je sicer poudaril, da je Jarčeva poteza legitimna, a mu ni v čast.

Viljem Grebenc, predsednik četrtne skupnosti Bežigrad, kjer je določena lokacija džamije, pa je dejal, da njihovi občani gradnji ne nasprotujejo.

S. Z.

Novo poglavje gradnje džamije