Erjavec je povedal, da s premierjem Janšo o preiskavi še nista govorila, sam pa tudi ni dobil prošnje za sodelovanje ne s finske ne s slovenske policije. Foto: EPA
Erjavec je povedal, da s premierjem Janšo o preiskavi še nista govorila, sam pa tudi ni dobil prošnje za sodelovanje ne s finske ne s slovenske policije. Foto: EPA

Minister za obrambo bi moral znati ločevati državne zadeve od strankarskih.

Katarina Kresal o Karlu Erjavcu
Katarina Kresal
Katarina Kresal in Karl Erjavec se gresta besedni pingpong. Foto: MMC RTV SLO
Zgodba o Patrijah postaja vse bolj vroča
Erjavec o pozivih Katarine Kresal

Minister za obrambo Karl Erjavec je presenetil z izjavo, da ga je predsednik uprave Viator & Vektor Zdenko Pavček takrat, ko je bil sprejet sklep o izbiri Rotisa, na svojo željo obiskal in od njega zahteval, naj sklep o izbiri prekliče, sicer bo imel "hude težave", "šel bo skozi kalvarijo" in da "bo težko zdržal mandat".

"Mislil sem, da je Kresalova resna gospa"
Minister je na poziv predsednice LDS-a, naj odstopi, povedal, da v pravni državi velja načelo domneve nedolžnosti, dokler preiskave niso končane. "Glede gospe Katarine Kresal moram reči, da sem mislil, da je to resna gospa. Zdaj pa vidim, da vodi politiko v smeri politike nacionalista Saša Pečeta," je minister za obrambo komentiral poziv predsednice LDS-a, naj spoštuje svojo izjavo, da bo odstopil, če se pokažejo napake pri nakupu patrij. Poudaril je, da je v pogodbo s Patrio vključil protikorpucijsko klavzulo, da ne bi prišlo do takšnih dejanj, zato misli, da je njeno početje neodgovorno.

"Ko sem včeraj gledal poročila, sem videl dva zaskrbljena obraza, en je bil obraz predsednice LDS-a, drugi pa poslanca Antona Anderliča. To kaže, da imajo resne težave, glede na to, da je res težko vsak dan gledati, kako ti člani LDS-a odhajajo v stranko DeSUS ali v kakšno drugo stranko, zato tudi razumem to ofenzivno politiko," je bil neizprosen Erjavec, predsednik stranke DeSUS.

Kresalova: Erjavec je izgubil kompas
Predsednica LDS-a mu tudi po tej izjavi ni ostala dolžna. "Kaže, da je izgubil kompas in da se ne zaveda resnosti situacije. Od njega pričakujemo, da bo odgovorno vodil področje obrambe in odgovoril na naša vprašanja glede korupcije in nejasnosti pri nakupu oklepnikov. Pričakujemo tudi pojasnilo, ali je uvedel interno preiskavo, da bi razčistil, kaj se je dogajalo. Reakcija Karla Erjavca nas ne preseneča, kaže pa, da je izgubil kompas in da se očitno ne zaveda resnosti situacije," se je na izjave ministra odzvala Kresalova.

Erjavec se boji, kaj bo, če preiskava ničesar ne pokaže
O preiskavi morebitne korupcije pri poslih podjetja Patria s Slovenijo in Egiptom, ki poteka na Finskem, je Erjavec povedal, da je treba počakati, da neodvisni finski organi storijo svoje in na podlagi tega bodo nato tudi na slovenskem obrambnem ministrstvu ugotovili, ali je treba ukrepati. Po njegovih besedah znotraj ministrstva za zdaj ne poteka nobena preiskava tega posla, ga pa že ves čas spremlja obveščevalno-varnostna služba SV-ja. "Bojim pa se situacije, če bodo finski preiskovalni organi ugotovili, da ni nič narobe. Ne vem, ali bo potem predsednica LDS-a odstopila, ker na tak način blati moje dobro ime," se je Erjavec še enkrat dotaknil poziva LDS-a.

"Na obrambnem ministrstvu je vrsta nepravilnosti"
Katarina Kresal je v torek dejala, da če minister za obrambo Karl Erjavec ne bo ponudil odstopa, bo pozvala premierja Janeza Janšo, da predlaga njegovo zamenjavo. Po njenem mnenju se minister ves čas izmika vprašanjem poslancev in jim ne dopušča vpogleda v dokumentacijo o poslu s Patrio, čeprav bi ga moral. "Zadnji sumi korupcije v zvezi z nakupom oklepnikov Patria so samo pika na i v vrsti nepravilnosti," je zatrdila Kresalova.

Prvi pogovori potekali z Viatorjem
V intervjuju za STA je medtem Anton Rop dejal, da se takrat, ko je bil premier, ni ukvarjal z dogovori o poslu z oklepniki 8 x 8 med državo in podjetjem. Prav tako je potrdil trditve predsednika uprave skupine Viator & Vektor Zdenka Pavčka, da so se pogovori o tem, da bo oklepnike izdelovala Sistemska tehnika, začeli med prejšnjo vlado. Kot je dejal, se s Pavčkom o poslu ni dogovarjal. Dodal je, da se mu zdi nenavadno, da za komentar nihče ne prosi zdajšnjega premierja, saj je ta "bistveno bolj vpleten v vse posle".

Vprašanja o tem, ali je bilo v tem času podpisano pismo o nameri med vlado in skupino Viator & Vektor, Rop ni želel komentirati.

Ana Svenšek

Minister za obrambo bi moral znati ločevati državne zadeve od strankarskih.

Katarina Kresal o Karlu Erjavcu
Zgodba o Patrijah postaja vse bolj vroča
Erjavec o pozivih Katarine Kresal