Helsinško okrožno sodišče je enemu priprtemu podaljšalo pripor, preiskava prodaje oklepnikov pa se nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO
Helsinško okrožno sodišče je enemu priprtemu podaljšalo pripor, preiskava prodaje oklepnikov pa se nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
V LDS-u pričakujejo, da bodo na obrambnem ministrstvu pripravili interno preiskavo o sumu podkupovanja pri poslu z oklepniki. Foto: MMC RTV SLO
Tretji priprt v primeru Patria

Finski policisti so torej v preiskavi korupcije pri prodaji osemkolesnikov do zdaj priprli tri osebe, dve so po zaslišanju izpustili. Zadnji priprti naj bi dobro poznal posle s Slovenijo, a zaradi zaupnosti postopka podrobnosti niso znane.

Finski organi pregona so tako med preiskavo, kako je potekala prodaja Patriinih oklepnikov Sloveniji in havbic Egiptu, priprli tri osebe, dve so tudi že izpustili. Radio Slovenija poroča, da naj bi pripor podaljšali prodajnemu direktorju, zadolženemu za Slovenijo in Hrvaško, ki je bil priprt ob začetku preiskave.

Predstavnik Patrie v Sloveniji Andrey Mladenov je povedal, da je nad odločitvijo sodišča izjemno presenečen. Imena osumljenec ni izdal, prav tako ne ve, česa je osumljen.

Na Finskem pa poudarjajo, da bo priskava dolgotrajna, saj je treba preveriti veliko gradiv, ki so jih pridobili ob hišnih preiskavah in v prostorih podjetja ter pogovorih z vpletenimi osebami.

Tudi LDS poziva Erjavca k odstopu
Predsednica LDS-a je dejala, da če minister za obrambo Karl Erjavec ne bo ponudil odstopa, bo pozvala premierja Janeza Janšo, da predlaga njegovo zamenjavo. Minister je že napovedal, da bo odstopil, če se pokažejo napake pri nakupu patrij ali če bi nakup stal več, kot je napovedal. Kresalova pa je poudarila, da je zdaj pravi čas, da ga spomni na to njegovo obljubo.

Po njenem mnenju se minister ves čas izmika vprašanjem poslancev in jim ne dopušča vpogleda v dokumentacijo, čeprav bi ga moral. "Zadnji sumi korupcije v zvezi z nakupom oklepnikov Patria so samo pika na i v vrsti nepravilnosti," je zatrdila Kresalova. Izpostavila je tudi to, da Erjavec ne posveča dovolj pozornosti kadrovskim težavam SV-ja, saj namesto tega ministrstvo po njenih besedah uporablja za predvolilno kampanjo.

Dotaknila se je zadnjih dogodkov, ko je po njenem mnenju minister za obrambo pripravljen "sesuti" plačni sistem, da bi izsilil višje plače davkov, poleg tega pa je 120 tisoč evrov namenil sponzoriranju zveze društev upokojencev, je pojasnila.

Erjavec zagotavlja, da ima čisto vest
Prejšnji teden je Erjavca k odstopu pozvala tudi poslanska skupina Lipe, ki je ob tem predlagala, naj njegove posle do konca mandata prevzame predsednik vlade Janša.

Minister Erjavec pa je že večkrat zatrdil, da ima pri tem poslu "čisto vest" in da četudi bo finska preiskovalna komisija ugotovila, da je šlo za podkupovanje, sam za to ne bo objektivno odgovoren. Za oklepnike pa po njegovih besedah ministrstvo še ni plačalo nič in tako ne bi bilo škode, če pride do prekinitve pogodbe.

Tretji priprt v primeru Patria