Nabava oklepnikov že več kot dve leti buri slovensko javnost. Foto: MMC RTV SLO
Nabava oklepnikov že več kot dve leti buri slovensko javnost. Foto: MMC RTV SLO
Rudolf Moge
Moge tudi o nedavnih prerekanjih glede vizitk ni povedal ničesar konkretnega, dejal je le, da vsaka stran trdi svoje, vprašanje je, komu verjeti. Foto: MMC RTV SLO
Sašo Peče
Nakup patrij na Hrvaškem
Novo v primeru Patria

Kot je dejal, gre za dogodek iz preteklosti, ki se ga spomni le bledo, saj je bil zanj absolutno nepomemben. Na vprašanje, kako komentira navedbe Pavčka, da naj bi mu na srečanju z Darkom Njavrom dal vizitke s pomembnimi pojasnili, pa je Krkovič odvrnil, da ne želi komentirati izjav, za katere ni prepričan, da so bile izrečene.

Policijo obvestil finski Interpol
Na policiji so potrdili, da jih je finski Interpol obvestil o aretacijah v primeru Patrij, več pa ne morejo izdati.

Kot še pojasnjujejo, med Slovenijo in Finsko poteka mednarodno policijsko sodelovanje. Ne morejo pa ne potrditi ne zanikati, da zoper posameznike zbirajo obvestila v zvezi s sumom kaznivih dejanj, saj bi to škodilo interesu preiskave.

Moge: Podobne postopke lahko pričakujemo pri nas
Rudolf Moge pa je potem, ko je finska policija prijela dve osebi v preiskavi Patrie zaradi podkupovanja, dejal, da se zadeve čudno vrstijo.

Poslanec LDS-a in član parlamentarne komisije o nakupu oklepnikov je za MMC povedal, da komisija ni dobila nobenih informacij s Finske. Če se bodo navedbe o aretacijah izkazale za točne, lahko podobne postopke pričakujemo tudi pri nas, je dodal Moge.

Tudi Cvikl ni bi zgovoren
Predsednik preiskovalne komisije Milan M. Cvikl preiskave finskih organov ne želi komentirati, dokler policija ne opravi svojega dela, ni pa presenečen, da je bila. Cvikl aretacijo vidi kot nekakšno potrditev, da je šlo pri poslu za netransparentnost.

Je pa predstavnik Patrie, ki so ga pridržali finski policisti, eden od moških, o katerih je na torkovem zaslišanju pred komisijo v povezavi z Antonom Krkovičem govoril prvi mož skupine Viator & Vektor Zdenko Pavček. Podrobnosti komisiji ni uspelo izvedeti, saj Krkovič ni prišel na zaslišanje. Če bo korupcija dokazana, pa bo posel s patriami prekinjen, saj tako zahtevajo protikorupcijske klavzule v pogodbi.

Na Finskem najmanj korupcije
Finska policija je potrdila aretacije v preiskavi Patrie zaradi podkupovanja, da bi tako pridobila posel v Sloveniji in Egiptu. Patria vpletenost v podkupovanje zanika in na svoji spletni strani navaja besede slovenskega ministra za obrambo Karla Erjavca, da je bil posel sklenjen transparentno in zakonito. Ob tem je zanimiv podatek, da je organizacija Transparency International Finsko uvrstila na prvo mesto najmanj koruptivnih držav v letu 2007.

Komisija nadaljuje zaslišanja
Medtem Cviklova komisija nadaljuje svoja zaslišanja. Danes je pričal v. d. generalnega direktorja direktorata za logistiko na Morsu Damijan Dolinar, ki je povedal, da so na razpisu za oklepnike pričakovali večjo konkurenco, pri izboru pa so upoštevali interese vojakov, kar je ugotovilo tudi sodišče, ko je zavrnilo tožbo Sistemske tehnike.

Naslednji je pred komisijo stopil nekdanji direktor Generalštaba Slovenske vojske Dragan Bavčar, ki je v letih 2005 in 2006 na ministrstvu za obrambo vodil pogajalsko skupino za dobavo oklepnikov 8 x 8. Predsednika komisije Cvikla je zanimalo, zakaj se nekatere cene in pogoji razlikujejo od prvotne ponudbe, Bavčar pa mu je odgovoril, da gre pri tem za podatke, ki jih Patria označuje za poslovno skrivnost. Člani komisije so nato sejo zaprli za javnost.

Proizvodnja oklepnikov v Gorenju poteka normalno
Oglasili so tudi v Gorenju, kjer so zagotovili, da proizvodnja in montaža kolesnikov AMV 8 x 8 v njihovi hali v Šoštanju potekata po terminskem načrtu, o čemer so se marca in aprila prepričali minister za obrambo Karl Erjavec, člani parlamentarnega odbora za obrambo s predsednikom Antonom Anderličem in predstavniki Slovenske vojske.

Lipa: Janša naj nadomesti Erjavca
Oglasila se je tudi prva politična stranka. V poslanski skupini Lipa od premierja Janeza Janše pričakujejo, da bo obrambnega ministra Karla Erjavca zaradi njegove vloge pri nakupu finskih oklepnikov razrešil. Do konca mandata pa v Lipi pričakujejo, da bo Janša sam opravljal ministrske posle.

A. S.

Nakup patrij na Hrvaškem
Novo v primeru Patria