Finska Patria je bo besedah slovenskega partnerja Gorenje zaostrila varnost v vseh svojih proizvodnjah, ki niso na Finskem. Foto: Mors
Finska Patria je bo besedah slovenskega partnerja Gorenje zaostrila varnost v vseh svojih proizvodnjah, ki niso na Finskem. Foto: Mors

Gorenje, edini družbenik tovarne Indop, ki izdeluje oklepnike, je obisk komisije omejil le na sprehod skozi halo v spremstvu predstavnika Patrie, kar ima Cvikl za vmešavanje tujega dobavitelja v postopek parlamentarne preiskave, odrejene na podlagi slovenske ustave, zato je ogled odpovedal.

Omejitve so prišle s Finskega
Gorenje zatrjuje, da so pogoji zaostreni zaradi zahtev finske Patrie, ki je zaradi nedavnih dogodkov poostrila varnost v svojih proizvodnjah zunaj Finske. Tudi Indop je sporočil, da je Patria od vseh izvajalcev zahtevala »omejitev obiskov proizvodnje in tudi, da mora biti med vsakim obiskom prisoten predstavnik lokalnega Patrijinega osebja«, je v sporočilu za javnost zapisal Cvikl.

V Gorenju so navedbe Milana M. Cvikla zavrnili. Zapisali so, da v odzivu na Cviklovo željo po obisku Gorenja, v okviru katereg bi si ogledali tudi proizvodnjo in se pogovorili o pogodbenih določili, pojasnili, da v predmetnem projektu sodelujejo kot podizvajalec. Zato ne razpolagajo z informacijami o pogodbenih obveznostih med partnerji v projektu in naročnikom in jih tudi ne morejo posredovati. V Gorenju so se tako odločili, da Cviklu in članom komisije ogled proizvodnje omogočijo v ponedeljek, vodila pa bi ga direktor Gorenja Indop Boris Jurkošek in predstavnik Patrie Andrej Mladenov.

Obiska slovenskega podjetja ne more določati tujec
Cvikl meni, da Patriina ocena, za katero se ne ve, na katerih dejstvih temelji, ne more biti podlaga za okrnitev obiska članov preiskovalne komisije "slovenskega parlamenta v slovenskem podjetju". Sporno se mu zdi tudi to, da naj bi bil ob obisku prisoten predstavnik Patrie, čeprav Patria nima sklenjenega pogodbenega razmerja za nakup oklepnikov, ampak je pogodbo podpisal njen slovenski zastopnik, podjetje Rotis.

Cvikl je poudaril, da komisija ne želi škoditi interesom slovenskih proizvajalcev, vendar pa so "nedopustni in ponižujoči pogoji pripeljali do povsem logične in edine mogoče odločitve, to je, da preiskovalna komisija takšnega obiska ne bo realizirala."