Predsednik uprave Viator & Vektor je navedbe obrambnega ministra, da vozilo Krpan ni bilo nikoli izdelano, označil za neresnične. Foto: www.balkanforum.at
Predsednik uprave Viator & Vektor je navedbe obrambnega ministra, da vozilo Krpan ni bilo nikoli izdelano, označil za neresnične. Foto: www.balkanforum.at
Na razpisu za oklepnike je zmagala finska Patria. Foto: MMC RTV SLO

Predstavnik Patrie Andrey Mladenov je za MMC dejal, da gre pri imenovanju Ivana Prebila za neodvisnega izvedenca nesporno za nasprotje interesov, zakaj in kako se je to zgodilo, pa v tem trenutku še ne vedo.

Patria bo za pomoč pri preiskavi posledic dogodkov zaprosila vse pristojne organe v Sloveniji. Mladenov je dejal, da o škodi še ne morejo govoriti, čeprav "sumimo, da je do oškodovanja prišlo". Patria dogodke še preiskuje, zato o morebitnih tožbah ali drugih ukrepih še ne želi govoriti, vendar pa bo, če bodo sumi oškodovanja dokazani in škoda ovrednotena, uporabili vsa pravna sredstva za zaščito družbene koristi.

Pavček: Erjavec ne govori resnice
Zdenko Pavček iz družbe Viator & Vektor pa se je odzval na izjave izjave Karla Erjavca, ki je dejal, da vozilo Krpan ni bilo nikoli izdelano, in jih označil za neresnične.

Obrambni minister je trditev, ki se nanaša na, po Pavčkovih besedah, vozilo v lasti Sistemske tehnike, izrekel pred komisijo DZ-ja, ki preiskuje nakup oklepnikov 8x8. Erjavec je komisiji povedal tudi, da so mu svetovali, naj raje izbere Sistemsko tehniko, če noče imeti težav, a se je vseeno odločil za, po njegovih besedah, najboljšo ponudbo.

Krpana so predstavili leta 2006
Predsednik uprave družbe Viator & Vektor Zdenko Pavček pa trdi, da je bilo vozilo širši javnosti predstavljeno 17. oktobra 2006 na Gospodarskem razstavišču. Na predstavitev so povabili tudi ministra in predstavnike MORS-a, ki pa se vabilu niso odzvali.

Poudaril je, da je vozilo produkt slovenskega znanja in ni zgolj sestavljeno v Sloveniji, poleg tega pa je "prišlo v redno proizvodnjo in uporabo v oboroženih silah držav članic Nata". Dejal je, da "neargumentirane in neresnične obtožbe" obrambnega ministra družbama povzročata gospodarsko škodo in krhata ugled slovenske strokovne javnosti.

Rotisova ponudba ustrezala vsem merilom
Karl Erjavec je dejal, da je bila ponudba Rotisa najboljša v vseh treh elementih, ki so bili merilo za izbiro vrste oklepnika. Komisija je pri izbiri upoštevala tehnične zmogljivosti vozila, ceno vozila in gospodarske koristi, ki bi jih državi prinesel nakup. Komisija se je na podlagi teh meril odločila za ponudbo Rotisa.