Po Erjavčevih besedah naj bi pri izdelavi oklepnikov delo dobilo 1.206 delavcev. Foto: RTV SLO
Po Erjavčevih besedah naj bi pri izdelavi oklepnikov delo dobilo 1.206 delavcev. Foto: RTV SLO
Prvi testni oklepnik, ki bo proizveden na Finskem, naj bi se v Slovenijo pripeljal konec leta. Foto: RTV SLO
Odbor o oklepnikih

Cena osemkolesnikov z oborožitveno konfiguracijo znaša z DDV-jem 278 milijonov evrov. Erjavec je v postopku pogajanj s podjetjem Rotis, ki zastopa finsko Patrio, napovedal, da cena ne bo presegla 262,89 milijona evrov. Brez sistema za podporo vodenja in poveljevanja v vrednosti 19,5 milijona evrov bo država za vozila z oborožitvijo odštela 258,5 milijona evrov bruto.

Poleg napovedane in končne cene so člane odbora zanimali postopek protidobav, možnosti zaposlitev ter širša družbena korist nakupa, vlado pa so pozvali tudi k sprotnemu obveščanju o postopku dobave.

Po Erjavčevih besedah naj bi pri izdelavi oklepnikov delo našlo 1.206 delavcev, na področju protidobav pa se je pogodbenik tudi obvezal, da bo v Sloveniji kupil za okoli 161 milijonov evrov blaga in storitev. Dodal je, da je bil z nakupom oklepnikov zagotovljen ključni prednostni oborožitveni sistem ter glavna oprema slovenske vojske.

Gospodarski dejavniki nakupa
Erjavec je že ob podpisu pogodbe z Rotisom povedal, da bo 30,1-odstotni delež proizvodnje vozila izveden v Sloveniji, protidobav pa bo 69,9 odstotka. Oklepnike bodo sestavljali v šoštanjskem obratu Gorenja. Pogodbenik pa se je obvezal tudi, da bodo v proizvodnjo čim bolj vključena tudi druga slovenska podjetja.

Za naročilo se je potegovala tudi Sistemska tehnika z oklepnikom krpan, vendar ga MORS junija letos ni izbral. Slovenski vojski bo tako med letoma 2008 in 2013 dostavljenih 135 pehotnih bojnih vozil 8 x 8, prvo vzorčno vozilo pa bo v Sloveniji že konec leta 2007. Vozila bodo imela različne konfiguracije, od poveljniških do pehotnih z različnimi oborožitvenimi sistemi. Koliko bo posameznih vrst in koliko bo stalo posamezno vozilo ni jasno, saj gre za poslovno skrivnost.

Po pogodbi bo Slovenska vojska poleg poveljniških vozil dobila še štiri različne tipe pehotnih bojnih vozil z nadgradnimi oborožitvenimi sistemi. Med štirimi vrstami nadgradenj se je SV odločil za 30-milimetrski top in protioklepni sistem SPIKE, avtomatski 40-milimetrski bombomet, 12,7-milimetrsko težko strojnico in 120-milimetrski minomet NEMO. Njihova dobava je načrtovana že v resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske ter iz nje izpeljanem srednjeročnem obrambnem programu 2005 - 2010.

Odbor o oklepnikih