Janša je pojasnil, da se v sodni postopek tožbe ravenske Družbe pooblaščenke zoper državo in SIJ v zvezi z izročitvijo poslovnih deležev ne namerava vmešavati. Foto: RTV SLO
Janša je pojasnil, da se v sodni postopek tožbe ravenske Družbe pooblaščenke zoper državo in SIJ v zvezi z izročitvijo poslovnih deležev ne namerava vmešavati. Foto: RTV SLO
Jelko Kacin
V LDS-u so kritično ocenili postopke, ki jih je vlada izvedla za nakup vojaških oklepnikov. Foto: RTV SLO

Janša je pojasnil, da je moralo ministrstvo za obrambo pri izbiri ponudnika upoštevati tudi to, da bo izbira vzdržala mednarodno presojo. Premier obžaluje, da Sistemska tehnika postopka ni vzela resno in se je obnašala, kot da gre za vnaprej določen posel.

Premier obžaluje tudi, da Sistemska tehnika zavrača morebitno sodelovanje pri izdelavi oklepnikov, dotaknil pa se je tudi govoric o prodaji Sistemske tehnike, kar je večinski lastnik podjetja Viator Vektor že zanikal.

LDS kritično o oklepnikih in RTV-ju
Predsednik LDS-a Jelko Kacin je kritično ocenil postopek nakupa vojaških oklepnikov patria in možnosti za njihovo predčasno dobavo.

Kacin je ob tem opozoril, da je bila zaposlenim na obrambnem ministrstvu prepovedana udeležba na predstavitvi slovenskega oklepnika krpan v Ljubljani. Prvak LDS-a se sprašuje tudi, zakaj se predstavitve ni udeležil nihče izmed vladnih predstavnikov.

Kacin trdi, da bi bilo smiselno ponoviti javni razpis, da bi z nakupa odstranili senco dvoma, saj je "danes vsakomur jasno, da Patria v obljubljenih rokih teh vozil ne more dobaviti". Kacin je še presodil, da je vlada pohitela z razpisom, da bi prehitela slovenskega proizvajalca, ki je medtem pripravil posodobljen in učinkovitejši izdelek. To je po Kacinovih besedah manipulacija, ki govori o tem, da ne gre za oklepnike za Slovensko vojsko, ampak za zaslužke vnaprej izbranih dobaviteljev, podjetja Rotis in gospoda Crnkoviča.

Kritično tudi o RTV Slovenija
LDS je bil kritičen tudi do razmer na RTV Slovenija, še posebej do kadrovskih menjav po sprejetju novega statuta. Kacin je ponovil, da je interpelacija zoper Vaska Simonitija utemeljena, saj naj bi prihajalo do hudih pritiskov na avtonomijo novinarjev. Skupaj z Majdo Širca sta opozorila, da vladajoča koalicija izvaja pritisk na določene medijske hiše in na "odgovorna mesta postavlja ljudi, ki ustrezajo njenim prepričanjem".