Če bodo pogajanja sklenili do božiča, se podpis pogodbe obeta še pred 1. januarjem 2007. Foto: RTV SLO
Če bodo pogajanja sklenili do božiča, se podpis pogodbe obeta še pred 1. januarjem 2007. Foto: RTV SLO

Vendar v Gorenju možnosti poslovnega sodelovanja z omenjeno družbo pri proizvodnji oklepnikov za Slovensko vojsko ne izključujejo. Pri tem vidijo predvsem možnost za zaposlitev koroških delavcev, ki praviloma imajo potrebna znanja in izkušnje, ali za izdelavo nekaterih komponent.

V Financah so namreč zapisali, da Viator & Vektor prodaja 70-odstotni delež Sistemske tehnike skupnemu podjetju Patrie, Rotisa in Gorenja, ki bo izdelalo 136 oklepnikov patria za Slovensko vojsko.

Pogodba pred novim letom?
Samo naročilo oklepnikov je vredno 267 milijonov evrov. Za naročilo se je potegovala tudi Sistemska tehnika z oklepnikom krpan, vendar ga MORS junija letos ni izbral. Z MORS-a pa so sporočili, da bi lahko pogodb o nakupu oklepnikov patria s finskim proizvajalcem podpisali do konca letošnjega leta, če bodo do božiča pogajanja uspela.

Ameriški General Dynamics, posredni solastnik koroške družbe, je prejšnji mesec odločil, da bo Sistemska tehnika zaradi poraza na natečaju ministrstva za obrambo ostala brez proizvodnje krpana. Licenco za krpana je odkupilo podjetje Steyr, ki je sicer 17-ostotni lastnik Sistemske tehnike.