Kaj sta predstavnika Patrie povedala Cviklu? Foto: MMC RTV SLO
Kaj sta predstavnika Patrie povedala Cviklu? Foto: MMC RTV SLO
Bo Patria tožila Cviklovo komisijo?

Po sestanku je podpredsednik komisije Robert Hrovat (SDS) povedal, da so predstavniki Patrie zelo zaskrbljeni nad delom komisije, zanima pa jih predvsem to, na kakšen način je bil za izdelavo posebnega mnenja izbran Ivan Prebil, ki je član upravnega odbora podjetja Viator&Vektor, lastnika Sistemske tehnike, in kako to, da komisija ni ugotovila konflikta interesov.

Patria govori o kraji lastnine
"Predstavniki Patrie so prepričani, da gre za krajo intelektualne lastnine," je dejal Hrovat. Povedal je še, da bo finska družba na službo DZ-ja poslala zahtevo za vpogled v dokumentacijo o načinu izbora Prebila. V kolikor ne bodo zadovoljni, ne izključujejo tožbe zoper Slovenijo, je dodal Hrovat.

Predsednik komisije Cvikl je povedal, da je le predstavil postopke parlamentarne preiskovalne komisije in da je bil sestanek neformalne narave, sklican na njegovo željo. Pojasnil je, da so predstavniki finske družbe razumeli, da slovenska ustava določa preiskovanje dejanj, za katere obstaja sum oškodovanja državnega premoženja. Žal mu je, da Patria ne želi umakniti stopnje interno na dokumentaciji, in zato sum na oškodovanje ostaja.

Na sporno izbiro opozoril že direktor Rotisa
Spomnimo, da je Ivan Črnkovič, direktor podjetja Rotis, ki je bilo na razpisu obrambnega ministrstva kot zastopnik Patrie izbrano za izdelavo oklepnikov, na pričanju pred Cviklovo komisijo izrazil razočaranje, ker je komisija pripravo izvedenskega mnenja zaupala Ivanu Prebilu. Dejal je, da je Prebil član uprave podjetja, ki je lastnik Sistemske tehnike - ta pa se je prav tako prijavila na razpis ministrstva, a ni bila izbrana. Po njegovem mnenju naj bi tako Prebil in Sistemska tehnika imela neposreden vpogled v nekatere konkurenčne tehnične rešitve Patrie.

Bo Patria tožila Cviklovo komisijo?