Slovensko obrambno ministrstvo se je s finsko Patrio dogovorilo za nakup oklepnikov in topov. Foto: MMC RTV SLO
Slovensko obrambno ministrstvo se je s finsko Patrio dogovorilo za nakup oklepnikov in topov. Foto: MMC RTV SLO
Patria podkupovala uradnike?

Finska policija je aretirala dva zaposlena finske Patrie, osumljena podkupovanja uradnikov, da bi pridobili pogodbe s Slovenijo in Egiptom.

Namestnik direktorja Patrie v Sloveniji zadeve ne komentira, saj nima nobenih podatkov, Patria pa je obtožbe v zapisu na svoji spletni strani že zanikala. Kot je sporočil finski davčni urad za preiskave (NBI), sta se aretaciji zgodili v torek, ne razkrivajo pa vsote denarja, ki naj bi bil uporabljena za podkupovanje in narodnosti obeh osumljencev. "Preiskujemo, ali so podjetje ali nekateri izmed njegovih zaposlenih krivi podkupovanja," so sporočili z urada.

Mladenov je za TV Slovenija povedal, da Patria v celoti sodeluje s preiskovalnimi organi.

Minister za obrambo Karl Erjavec je za Radio Slovenija povedal, da kar se tiče ministrstva za obrambo, nihče, ki je sodeloval s polnimi pooblastili, ni prejel nobene podkupnine. Sicer je vesel, da se je začela preiskava, saj bo, kot je dejal, na koncu dvom o podkupovanju izbrisan.

Če se bodo sumi potrdili, lahko postane slovenski nakup 135 patrij ničen. Od leta 1994 namreč v Sloveniji velja tako imenovana protikorupcijska klavzula, ki določa, da se pogodba, če je dokazano podkupovanje, razveljavi.

NBI: Preiskava bo dolgotrajna
V NBI-ju še pričakujejo, da bo preiskava dolgotrajna, med preiskavo dveh pisarn podjetja pa so zasegli podatke v zvezi s pogodbo s Slovenijo in z delom, ki je vodilo do sklenitve pogodbe.

Sicer je finsko podjetje v Sloveniji sklenilo pogodbo za nabavo oklepnih vozil in topov, Egiptu pa so prodali topniško proizvodno tehnologijo. Finska je 73-odstotna lastnica podjetja, medtem ko je preostalih 27 odstotkov v lasti Evropske aeronavtične obrambne in vesoljske agencije.

Patria podkupovala uradnike?