Polemiko med Ladislavom Lipičem in Tonetom Krkovičem je komentiral tudi Karl Erjavec, ki o sebi meni, da v vsakem primeru za posel ni objektivno odgovoren. Foto: MMC RTV SLO
Polemiko med Ladislavom Lipičem in Tonetom Krkovičem je komentiral tudi Karl Erjavec, ki o sebi meni, da v vsakem primeru za posel ni objektivno odgovoren. Foto: MMC RTV SLO
Zgodba ima vse več protagonistov in se čedalje bolj zapleta. Foto: MMC RTV SLO

Minister za obrambo Karl Erjavec je dejal, da Tone Krkovič ni imel nikakršnih pooblastil pri poslu z oklepniki 8 x 8.

Krkovič s poslom nima nič in ni bil v nobeni projektni skupini, je še dejal Erjavec. Zakaj mu je dovolil, da obišče Viator, pa naj razčistita med sabo, je dodal.

Kot je znano, je sicer Krkovič sam večkrat ostro zanikal, da bi lobiral za Patrio, predsedniku uprave Viator & Vektorja Zdenku Pavčku pa je zagrozil celo s tožbo. Slednji je namreč izjavil, da sta ga pred izbiro ponudnika oklepnikov obiskala Krkovič in Darko Njavro in mu namignila, koga naj pokliče, če želi dobiti posel.

Erjavec: V nobenem primeru nisem odgovoren
Erjavec je dodal, da tudi v primeru, da bo finska preiskovalna komisija ugotovila, da je šlo za podkupovanje, sam za to ne bo objektivno odgovoren. Ponovil je, da ima pri tem poslu "čisto vest". Povedal je še, da trenutno čaka na ugotovitve finskih preiskovalnih organov, ki preučujejo, ali je podjetje Patria podkupovalo uradnike ali ne.

"Proračun ni bil oškodovan"
Minister za obrambo je zatrdil tudi, da ministrstvo za oklepnike še ni plačalo nič in ne bi bilo nobene škode, če bi prišlo do razdrtja pogodbe, v kateri pa je tudi protikorupcijska klavzula. "Zato zavračam očitke, da smo za 50 milijonov evrov oškodovali državni proračun," je poudaril.

Finski časopis obsežno o dogajanju v Sloveniji
O akciji finske kriminalistične policije, ki je pod drobnogled vzela Patriine posle v Sloveniji in Egiptu, pišejo tudi finski mediji. Časopis Helsingin Sanomat obširno poroča o dogajanju v Sloveniji vse od sklenitve pogodbe, prinaša pa tudi komentar predsednika Patrie, ki sicer priznava, da se je prvotna ponudba za posel med pogajanji spremenila, vztraja pa, da so vozila, ki jih je dobila naša država, v skladu s končno pogodbo.

Patrie se drži slab sloves
Helsingin Sanomat pa je o sumljivih poslih Patrie pisal tudi že lani. Patrio je tedaj eden njenih svetovalcev sam obtožil, da je Egiptu prodala zastarelo in nekakovostno orožje, za katerega se je šele pozneje izkazalo, da ni v skladu z Natovimi standardi. Prav tako naj bi bile v igri podkupnine.