Premier Robert Golob je na novinarski konferenci po srečanju na obrambnem ministrstvu dejal, da bo Slovenija vztrajala zgolj pri enem kandidatu, Tomažu Veselu.  Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Premier Robert Golob je na novinarski konferenci po srečanju na obrambnem ministrstvu dejal, da bo Slovenija vztrajala zgolj pri enem kandidatu, Tomažu Veselu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Evropski parlament je pretekli teden Ursuli von der Leyen podelil vnovični petletni mandat na čelu Evropske komisije. Med prvimi nalogami jo čaka oblikovanje komisarske ekipe, pri čemer si bo prizadevala za oblikovanje spolno uravnotežene Evropske komisije, tako da bo članice pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke, je povedala po izvolitvi.

Slovenska vlada po napovedih ostaja pri dosedanjem kandidatu Tomažu Veselu, ki ga mora uradno še potrditi. Kot je poročala novinarka TV Slovenija Sara Dvorjak, je premier Robert Golob na novinarski konferenci po srečanju na obrambnem ministrstvu dejal, da bo Slovenija vztrajala pri enem kandidatu, Tomažu Veselu.

Tanja Fajon sodeluje na zasedanju zunanjih ministrov EU-ja.  Foto: MZEZ/X
Tanja Fajon sodeluje na zasedanju zunanjih ministrov EU-ja. Foto: MZEZ/X

Razprava o komisarju na vladi še pred počitnicami

Zunanja ministrica Tanja Fajon je pojasnila, da nameravajo razpravo o komisarju opraviti na zadnji seji vlade pred poletjem, ki je predvidena za sredo. Ali bodo poleg Vesela predlagali tudi kandidatko, ni mogla napovedati.

Glede tega, kako bodo ravnali, če bo Ursula von der Leyen vztrajala pri predlaganju kandidatke, v kabinetu predsednika vlade odgovarjajo le, da bodo najprej počakali na poziv za predlaganje komisarskega kandidata.

Slovenija tudi pred petimi leti ni sledila želji Ursule von der Leyen, da ji države članice posredujejo imeni kandidata in kandidatke. Slovenija je tako v Bruselj poslala le predlog za kandidaturo Janeza Lenarčiča, tedanji premier Marjan Šarec pa je ob tem dejal, da večina držav ne bo sledila predsedničini želji, saj da bi bil v tem primeru eden od kandidatov praktično izgubljen. O tem, da Slovenija po vsej verjetnosti ne bo mogla zadostiti njeni želji, je takrat govoril tudi s predsednico Evropske komisije.

Vlada Roberta Goloba je že konec junija začela obravnavo predloga kandidature nekdanjega predsednika Računskega sodišča Vesela, ki so ga kot prihodnjega kandidata v največji vladni stranki Gibanje Svoboda predstavili že na aprilskem strankarskem dogodku pred evropskimi volitvami.

Pred dokončno potrditvijo mora vlada skladno z veljavno slovensko zakonodajo ime kandidata poslati še v DZ, kjer kandidata čaka predstavitev pred delovnim telesom, pristojnim za evropske zadeve, ki o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo. To mnenje za vlado ni zavezujoče.

Za tem sledi predstavitev kandidata v Bruslju. Von der Leyen bo pogovore s komisarskimi kandidati začela sredi avgusta, zatem jim bo razdelila področja, za katera bodo pristojni. Predvidoma oktobra oziroma novembra bodo sledila zaslišanja in potrjevanje kandidatov na pristojnih odborih Evropskega parlamenta, nova komisija pa bi lahko po potrditvi v Evropskem parlamentu mandat nastopila proti koncu leta.

Kdaj bo uradno znan slovenski komisarski kandidat?