Izris nove stavbe fakultete za farmacijo. Foto: Univerza v Ljubljani
Izris nove stavbe fakultete za farmacijo. Foto: Univerza v Ljubljani

Fakulteta za farmacijo in Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani sta pridobili gradbeno dovoljenje za novogradnji, so sporočili z Univerze v Ljubljani. Novi stavbi bosta zgrajeni na območju Kampusa Brdo, kjer že stojijo biotehniška fakulteta, fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo ter fakulteta za računalništvo in informatiko.

Na Univerzi v Ljubljani pričakujejo, da se bo gradnja začela prihodnje leto. Po poročanju Dela bi bila lahko gradnja končana do leta 2028. Rektor Gregor Majdič je glede selitve nekoliko previdnejši, "Z gradnjo fakultete za farmacijo in fakultete za strojništvo bomo predvidoma do leta 2030 uredili najbolj pereče prostorske težave članic Univerze v Ljubljani," je zapisal v sporočilu za javnost.

Fakulteti imata zdaj svoje prostore na Aškerčevi cesti, a zaradi premajhnih in neustreznih prostorov ne moreta več izvajati svojega poslanstva in zagotoviti ustreznega preskoka na pedagoškem in raziskovalnem področju, da bi se enakovredno vključili v mednarodne tokove. "Študenti in raziskovalci obeh fakultet bodo v novem okolju, oblikovanem v skladu z najsodobnejšimi smernicami, deležni številnih novih možnosti, ki bodo pozitivno vplivale na njihove študijske in raziskovalne dosežke," so prepričani na univerzi.

Fakulteta za farmacijo ima trenutno več kot 1500 študentov in skoraj 200 zaposlenih. Leta 2000 so s prizidkom na sedanji lokaciji omilili prostorsko stisko, a so njeni prostori vseeno razpršeni na več lokacij, tudi najetih, "ki ne zadoščajo pedagoškim in raziskovalnim potrebam fakultete in države". Z novogradnjo naj bi zagotovili predvsem zadostno razpoložljivost vseh vrst laboratorijev in predavalnic, ki bodo omogočali kakovostno izobraževanje študentov. "Potreba po njihovih kadrih je že zdaj velika, v prihodnjih letih pa se bo še povečevala zaradi že začetih širitev dejavnosti farmacevtskih podjetij v Sloveniji," so zapisali na univerzi.

"Na fakulteti za farmacijo usposabljamo magistre farmacije za opravljanje njihovega poslanstva v lekarniški dejavnosti, strokovnjake za delo v laboratorijski medicini in kozmetologiji ter v globalno kompetitivnem okolju v farmacevtski industriji. S kombinacijo znanstvenih pristopov in inovativnih poučevalnih orodij prispevamo k ustvarjanju in razširjanju znanja z namenom človeškega blagostanja in zdravega staranja. Nova stavba bo znatno pripomogla k doseganju in ciljev. Dolgo načrtovan projekt novogradenj potrebuje 'le' še obljubljena finančna sredstva," dodaja dekan fakultete Rok Dreu.

Izris stavbe fakultete za farmacijo v Kampusu Brdo. Foto: Univerza v Ljubljani
Izris stavbe fakultete za farmacijo v Kampusu Brdo. Foto: Univerza v Ljubljani

Obstoječi prostori fakultete za strojništvo so bili ob Aškerčevi cesti zgrajeni leta 1972. Kot navaja univerza, je fakulteto takrat obiskovalo 600 študentov, zaposlenih pa je bilo okoli 150 ljudi. Danes fakulteto obiskuje več kot 1500 študentov, zaposlenih pa je več kot 430. "Da je prostorska stiska res huda, priča to, da fakulteta že desetletja domuje na petih lokacijah (...) Trenutno ima fakulteta na razpolago 13.200 kvadratnih metrov površin, na novi lokaciji bo prostora več kot dvakrat toliko."

"Gospodarski razvoj v Sloveniji je usodno odvisen od znanja in prebojnih inovacijskih tehnologij, ki jih razvijamo na fakulteti za strojništvo in se s tem prebijamo med vodilne nosilce razvoja in izobraževanja v regiji in širše v mednarodnem prostoru. To je tudi zaveza, ki smo jo dali slovenskemu gospodarstvu in družbi ter s tem pridobili sofinanciranje iz Programa evropske kohezijske politike 2021–2027," pa je ob pridobitvi integralnega gradbenega dovoljenja dejal dekan strojne fakultete Mihael Sekavčnik.

Več kot polovico investicije naj bi pokrila evropska sredstva. Kot je Sekavčnik pojasnil za Delo, je zelo pomembno, da se gradbena dela začnejo pravočasno, da bodo izvedeni roki, ki jih zahteva EU. Preostalo naj bi prispevali država in drugi viri.