Falcon še vedno ostaja v Ameriki. Foto: MMC RTV SLO
Falcon še vedno ostaja v Ameriki. Foto: MMC RTV SLO
Falcon (še) ostaja v ZDA

"Po opravljenem pregledu in testnem letu je bilo ugotovljeno, da je letalo v zelo dobrem stanju," so povedali na ministrstvu za obrambo. Falcon je še vedno v Združenih državah Amerike, kjer je vlada najela hangar za obdobje do šestih mesecev. Po pojasnilih ministrstva znašajo stroški najema 7.300 dolarjev oziroma 5.688 evrov mesečno. V tem času bo treba končati vse odprte finančne obveznosti podjetja Aircraft Guaranty Title & Trust, ki je za Slovenijo sklenilo zakupno pogodbo z dosedanjim najemnikom, nato pa letalo še registrirati, dodajajo.

Katero možnost bo izbrala vlada?
Delovna skupina za prevzem bo o prevzemu letala pripravila poročilo in vladi predlagala nadaljnje postopke. Ti bodo vsebovali različne možnosti - oddajo letala v najem ali upravljanje, možnost dokapitalizacije in možnost prevzema letala v uporabo Slovenske vojske.

Falcon je kupila vlada Janeza Drnovška, na Brniku so zanj zgradili "hanger" in sestavili ekipo pilotov in osebja, a se je vlada Drnovškovega naslednika Antona Ropa odločila, da letalo ponudi v najem.

Za falcona je Slovenija odštela 37 milijonov dolarjev, v zadnjih petih letih pa je zanj iztržila le 7 milijonov in pol. Slovenski državniki so se v tem času vozili z drugimi najetimi letali, zanje pa je država plačala okoli 3,6 milijona evrov. Kakšna bo zdaj odločitev vlade glede uporabe falcona, še ni znano.

A. S.

Falcon (še) ostaja v ZDA