Lebana naj bi zaradi nedavno izdanih pripornih nalogov helsinškega sodišča zaslišala skupina preiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Lebana naj bi zaradi nedavno izdanih pripornih nalogov helsinškega sodišča zaslišala skupina preiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Patria: Preiskovalci zaslišali Lebana

O njegovem zaslišanju je poročala TV Slovenija. Leban je sicer osumljen prejemanja podkupnin pri nakupu osemkolesnikov patria. Na pogovoru pri preiskovalcih sta bila po poročanju POP TV še dva izmed osumljencev v aferi Patria, in sicer Jože Zagožen in Marjan Senica.

"Treba je iti skozi spisek vprašanj, da si bodo oni potem lahko ustvarili določeno sliko, kaj se je pravzaprav tukaj dogajalo in kaj se je na Finskem dogajalo," je potek zaslišanja komentiral Leban. Priporni nalog je bil prav tako izdan zoper Jureta Cekuta, ki pa je za TV Slovenija dejal, da ga preiskovalci danes niso zaslišali.

Predstavnika Patrie in Rotisa vidno zadovoljna


O Patriah je danes razpravljala skupina 20-ih strokovnih sodelavcev z obrambnega ministrstva, Patrie, Rotisa in Južnoafriškega republiškega inštituta, kjer so opravljali dosedanja testiranja osemkolesnikov na odpornost za minsko zaščito. Po opravljenih testiranjih sta bila po poročanju TV Slovenija vidno zadovoljna predstavnika Patrie in Rotisa. Kot je dejala Jelušičeva, so se pogovarjali tudi o varnosti slovenskih vojakov, za katere naj bi bilo dovolj poskrbljeno.

Jelušič: Strokovnjaki ne delajo tako hitro kot politik
Ministrica tudi upa, da bo komisija, ki je začela delati, "vendarle nekomu pomagala pri izhodu iz zagat, v katerih smo se znašli". Ob tem je dodala, da bodo zapisniki o delu javnosti predstavljeni šele naslednji teden, saj bodo takrat ključne naložbe na ministrstvu za obrambo obravnavali v vseh ustreznih odborih in komisijah. Ob tem je dodala, da bodo šele potem povedala, kakšni bodo izhodi iz teh pogovorov. "Strokovnjaki ne delajo tako hitro kot politiki," je poudarila.

Prekinitev pogodbe ni rešitev
Jelušičeva je na novinarski konferenci poudarila, da prekinitev pogodbe s Patrio ni izhod. "Vsi si prizadevamo, da je ključni izhod iz zagate ohranitev, ne pa prekinitev pogodbe," je pojasnila.

K. Š.

Patria: Preiskovalci zaslišali Lebana