Predsednik republike Borut Pahor je prvi dan novega leta obiskal dežurni ekipi ginekološke klinike in reševalne postaje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednik republike Borut Pahor je prvi dan novega leta obiskal dežurni ekipi ginekološke klinike in reševalne postaje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Včasih se sprašujemo, kako bo videti, ko bomo pri koncu delovne dobe.

Reševalci o posledicah posla na telesu
Porodnišnica, UKC, Borut Pahor
Na obisku pri mami, ki je rodila prvega novorojenca letos. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Miro Cerar
Predsednik vlade Miro Cerar z obiski dežurnih služb delovno preživlja prvi dan novega leta. Foto: BoBo

V porodnišnici je predsednik republike obiskal mamo novorojenke Eve, prve deklice, rojene v slovenskih porodnišnicah letos. Rodila se je ob 1.33, sicer pa je v ljubljanski porodnišnici letos prvi rojen otrok deček, ki je na svet privekal 19 minut po polnoči. V UKC Ljubljana so na silvestrovo imeli 12 porodov, od tega od tega štiri deklice in osem dečkov.

Pahor je Evi zaželel vse dobro in veliko zdravja, mamici, ki je pohvalila delo ekipe ljubljanske porodnišnice, pa je čestital s šopkom. Dežurni ekipi ginekološke klinike je Pahor v zahvalo za njihovo delo izročil priboljšek in jih povabil na obisk v predsedniško palačo.
Z optimizmom do več otrok
Predstojnica ljubljanske porodnišnice Nataša Tul Mandić je v pogovoru s Pahorjem poudarila, da si želi dviga natalitete, in dodala, da se, ko je v družbi več optimizma, rodi tudi več otrok. Strokovni direktor ginekološke klinike Adolf Lukanović je še dodal, da je v ljubljanski porodnišnici, ki je največja v Sloveniji, lahko tudi do sedem carskih rezov na noč.
V letu 2016 so imeli v ljubljanski porodnišnici sicer 5.952 porodov, v katerih se je rodilo kar 198 parov dvojčkov, v zadnjem mesecu leta pa so se dvakrat rodili tudi trojčki, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Opremljenost se izboljšuje
Pahor se je srečal še z dežurno ekipo reševalne postaje UKC-ja Ljubljana. V pogovoru s predsednikom sta vodja izmene reševalne postaje Damjan Remškar in vodja reševalne postaje Andrej Fink povedala, da si v zadnjih letih prizadevajo za spremembe in da je oprema ljubljanske reševalne postaje primerljiva s svetom. Veselijo se nujno potrebnih novih prostorov, ki jih bodo dobili kmalu.

Prostorski problem pa je le ena izmed težav, ki so jih izpostavili reševalci. Poleg tega primanjkuje tudi kadra. Čeprav so na ljubljanski reševalni postaji ravno sredi pomlajevanja generacije, so opozorili, da je poklic reševalca težak in da pušča posledice. "Včasih se sprašujemo, kako bo videti, ko bomo pri koncu delovne dobe," so se pošalili.

Prav tako je izziv zagotovitev stabilnega financiranja, ki bi pokrival realne stroške reševalne postaje. Financiranje in razvoj sta v stalnem razhajanju, so opozorili reševalci. Z razvojem medicinske opreme so se na primer zelo podražila reševalna vozila.
Cerar v izolski bolnišnici in drugje
Predsednik vlade Miro Cerar z obiski dežurnih služb delovno preživlja prvi dan novega leta. Tako je najprej obiskal Splošno bolnišnico Izola (SBI), kjer je bil navdušen nad posodobitvijo bolnišnice s pomočjo novega urgentnega centra. Rezultati poslovanja so bili kljub temu pozitivni. Opazil je tudi nekatere "zelo moderne pristope" pri evidentiranju bolnikov in na drugih področjih.

Kot je dodal v izjavi ob koncu obiska, si bo vlada prizadevala v tem letu, ki bo prelomno, "narediti vsaj nekaj zelo bistvenih korakov naprej v skrajševanje čakalnih vrst in v nadaljnji pomoči zdravstvenemu sistemu, da se bo ta razvijal v pravo smer".

Po strelskem pohodu
Premier je spomnil tudi na tragični dogodek, ki je avgusta zaznamoval tako SBI kot tudi celo Slovenijo. Po uvedbi dodatnih varnostnih ukrepov Cerar verjame, da do česa takega ne bo več prišlo.

"Vemo, da je bil to izjemen dogodek, ki ga je nemogoče vnaprej predvideti. Si pa želim, da bi bile vse bolnišnice - in zato bomo tudi storili največ, kar moremo - varne, da bi bili tako zdravniki in medicinske sestre, tehniki in drugi kot tudi seveda bolniki varni," je dodal premier.

Cerar se je dotaknil tudi zdravstvene reforme, ki še čaka vlado. Kot je pojasnil, ta pravzaprav že poteka, saj ne gre za "sveženj zakonov", ki bi vse postavil na glavo. Že poleti so tako vložili več zakonov v DZ, drugi sklop zakonov pa je prišel na vrsto decembra.

"Hkrati tudi delamo na operativnem področju," je pojasnil premier. Tako so poleti sprejeli projekt za skrajševanje čakalnih vrst. "S tem bomo morali najintenzivneje nadaljevati prav v novem letu," je napovedal.

Pomorščaki, upokojenci, gasilci, policisti ...
Premier je danes obiskal še Vojašnico slovenskih pomorščakov v Ankaranu, gasilsko postajo in dom upokojencev v Postojni, popoldne pa se je mudil tudi na policijski postaji na Viču v Ljubljani.

Glede morebitne napotitve pomorščakov oz. ladje Triglav na novo misijo v Sredozemlje je Cerar napovedal, da je Slovenija še naprej pripravljena pomagati pri tovrstnih misijah, da pa ta hip tovrstna odločitev še ni sprejeta, pač pa "je vse odvisno od dogodkov, kako se bodo ti begunski tokovi dogajali in ali bomo zaprošeni za pomoč".





Včasih se sprašujemo, kako bo videti, ko bomo pri koncu delovne dobe.

Reševalci o posledicah posla na telesu