Največ študentov bo letos študiralo ekonomske in poslovne vede, pravo, strojništvo in zdravstveno nego. Foto: MMC RTV SLO
Največ študentov bo letos študiralo ekonomske in poslovne vede, pravo, strojništvo in zdravstveno nego. Foto: MMC RTV SLO
Stane Pejovnik
Stane Pejovnik s 1. oktobrom prevzema vodenje Univerze v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Začenja se študijsko leto

Ob začetku študijskega leta je Univerza v Ljubljani dobila tudi novega rektorja Staneta Pejovnika. Zdaj že nekdanja rektorica univerze Andreja Kocjančič je v svojem poslovilnem govoru poudarila, da je bila njena dolžnost ob prevzemu rektorske funkcije, da popelje univerzo med najboljše na svetu, in to je tudi storila. Novemu rektorju je zaželela, da bi okoli sebe ustvaril kompetentno ekipo. Največ dela pa bo po njenem mnenju imel s preverjanjem uresničevanja izvajanja in kakovosti izvajanja bolonjskih študijskih programov tam, kjer se kažejo pomanjkljivosti, predvsem v pedagoškem segmentu.

Se akademijam obetajo boljši časi?
Pejovnik je ob svoji inavguraciji dejal, da bo v svojem mandatu skušal doseči trajno in stabilno financiranje univerze, prednostno pa bo obravnaval tudi prostorske težave akademij. Financiranje visokega šolstva je po njegovem mnenju potrebno korenitih sprememb. Tudi on se strinja, da je bilo ob vpeljevanju bolonjske reforme storjenih nekaj napak.

Natančnega podatka o tem, koliko študentov bo v tem študijskem letu vpisanih v študijske programe, ni, saj visokošolski zavodi do 5. oktobra v tretjem prijavnem roku še sprejemajo prijave kandidatov. Najverjetneje jih bo veliko tudi takšnih, ki se bodo v 1. letnik vpisali le zato, da obdržijo zdravstveno zavarovanje in pravico do dela prek študentskih servisov.

Slovenija mora v prihodnje izboljšati kakovost študija
Fakultete so imele z uvajanjem bolonjskega sistema veliko težav, še posebej tiste, ki so prejšnja štiri leta zdaj prenovile v triletni študij v okviru prve bolonjske stopnje. Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič meni, da imajo težave predvsem fakultete, ki k prenovi niso pristopile vsebinsko in so se obveznosti prilagajale glede na posamezne profesorje, in ne potrebe programov.

Številni strokovnjaki se strinjajo, da mora Slovenija v prihodnosti izboljšati kakovost študija, doseči večjo prepoznavnost svojih študijskih programov po svetu, ustanoviti agencijo za zagotavljanje kakovosti v skladu z evropskimi standardi in sistemu zagotoviti dodaten denar, poroča Radio Slovenija. Tudi Kocjančičeva se je strinjala, da je bolonjska reforma formalno končana, a da bo treba na tem področju še marsikaj storiti. Menila je, da je bila velika napaka storjena v zakonodaji, ki ni dala dovolj osnov za temeljito prenovo študijskih programov. Zakon o nazivih je po njenem mnenju naredil velilko škodo bolonjski prenovi. Je pa ob tem priznala, da so za pomanjkljivosti krivi tudi sami.

Prireditve ob začetku študijskega leta
Univerza v Ljubljani:
- sprejem za bruce in starše,
- koncert na Prešernovem trgu.

Univerza na Primorskem:
- dobrodošlica študentom,
- delitev map z informativnim gradivom,
- ŠOUP-ove dejavnosti na Pristaniški 3 v Kopru.

Študentska organizacija Slovenije z novo predsednico
Skupščina Študentske organizacije Slovenije je izvolila novo predsednico Katjo Šoba. V svojem programu je poudarila socialne vsebine in nujnost zagotavljanja kakovostnega in dostopnega visokega šolstva. Šoba je 25-letna absolventka Filozofske fakultete v Mariboru. Ob začetku študijskega leta je vsem študentom sporočila: "Vsem študentom želim, da bi v študiju našli vse tisto, kar potrebujejo in si želijo, da bi vztrajali pri svojih načelih in se, če bi bilo treba, borili za svoje pravice, kajti namesto nas se ne bo nihče."

Utrinke s Pozdrava brucem v Ljubljani si lahko ogledate v galeriji.

Začenja se študijsko leto