Furla bo vodil Nacionalni preiskovalni urad. Foto: MMC RTV SLO
Furla bo vodil Nacionalni preiskovalni urad. Foto: MMC RTV SLO

Goršek bo Furlana na položaj direktorja NPU-ja imenoval na podlagi pozitivnega mnenja strokovne komisije, da izpolnjuje vse zahtevane pogoje in je ustrezen kandidat za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, so sporočili s policije.

Poleg Furlana, nekdanjega vodje posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala, naj bi se po neuradnih informacijah na razpis prijavil tudi upokojeni vodja kriminalistične policije Marjan Erhatič.

Zakon določa, da direktorja NPU-ja imenuje generalni direktor policije, ki pa je pri odločitvi vezan na mnenje posebne strokovne komisije, ki jo sestavljajo predstavnik državnotožilskega sveta, predstavnik urada za preprečevanje pranja denarja in priznan neodvisni strokovnjak s področja dela varnostnih organov, kriminalistike, kazenskega prava ali dela organov odkrivanja in pregona.

Furlan vodja posebne skupine tožilcev in tožilec posebnega oddelka v BiH-u
Furlan je s položaja vodje skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala odšel sredi najintenzivnejše preiskave v zadevi Čista lopata. Takrat naj bi zaradi potreb političnih obračunov začeli v javnost prihajati operativni podatki, zato naj bi se Furlan sprl z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in zapustil posebno skupino. Zatem je delal kot tožilec posebnega oddelka za gospodarski kriminal na mednarodni misiji v Bosni in Hercegovini, kjer je preiskoval posle predsednika vlade Republike srbske Milorada Dodika.