Predstavniki gasilcev v parlamentu. Foto: DZ/Teja Perko
Predstavniki gasilcev v parlamentu. Foto: DZ/Teja Perko

Težava slabo plačanih poklicnih gasilcev ni nova. Neuspešno so se pogajali že s prejšnjo vlado, pri pogajanjih z aktualno vladno strukturo, ki vztraja pri odpravi plačnih nesorazmerij v okviru plačne reforme, pa jim je zmanjkalo potrpljenja, ko so se seznanili s predlogom nove plačne lestvice. Do izmenjave stališč je prišlo na parlamentarnem odboru za obrambo.

Sorodna novica "Pogajanja so za mizo, ne na ulici. To, čemur smo bili danes priča, je izsiljevanje."

"Mi bi predvsem želeli, da se sliši naše argumente za umestitve poklicnih gasilcev v višje plačne razrede. Še enkrat poudarjamo, da so ti argumenti izključno primerljiva delovna mesta. Ta primerljiva delovna mesta so v tem trenutku v zdravstvu. Gre za delovna mesta, ki so se umestila na višje plačne razrede novembra 2021. Naša pričakovanja so, da gredo dvigi v to smer," je povedal generalni sekretar sindikata poklicnih gasilcev David Švarc.

"V kontekstu pogajanj o odpravi nesorazmerij bo seveda upoštevano tudi to, kar ste poudarili. Primerjava z reševalci v zdravstvu. Absolutno," mu je v odgovoru zagotovil Branko Vidič z ministrstva za javno upravo.

Andrej Jarc iz Združenja slovenskih poklicnih gasilcev pa je ob tem poudaril še eno težavo, ob katero trči ustanovitelj – to pa so občine – ob vsakokratnem dvigu plač. "Ponovno opozarjamo, da občinam, ki so ustanoviteljice in financer, ne samo plač, ampak tudi zelo drage opreme, to predstavlja kar velike težave."

Razprava je sicer večinoma potekala v luči političnega dvoboja med opozicijskimi in koalicijskimi poslanci, vsi pa so se strinjali, da je treba plačna nesorazmerja odpraviti in plačano reformo izvesti.

Na odboru o plačah gasilcev