"Celotna družba, predvsem starejši, potrebujejo stranko DeSUS, ki bo v parlamentu ali v vladi aktivno delovala za starejše in za pozitivni razvoj družbe," je dejal Vlado Dimovski. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik DeSUS-a Vlado Dimovski je na novinarski konferenci dejal, da je bila stranka, preden je junija prevzel njeno vodenje, v krizi zaradi notranjih bojev, ob tem pa je bila premalo ambiciozna in o njej "ni bilo veliko glasu". Novo vodstvo se je zato odločilo za njeno oživitev, saj je prisotnost DeSUS-a v času, ko lahko pride do poslabšanja situacije za starejše, zelo pomembna. Hkrati je poudaril, da DeSUS ni zgolj stranka starejših, ampak gre za skupino ljudi, ki si prizadeva ustvariti koherentno in medsebojno povezano družbo.

Od izvolitve novega vodstva na junijskem kongresu so v DeSUS-u opravili že vrsto procesov za revitalizacijo stranke, je pojasnil Dimovski. Izvolili so novo ožje vodstvo, preselili sedež stranke v Ljubljano, relativizirali nekatere konflikte, pripeljali nove ljudi, zdaj pa so začeli proces reorganizaciji pokrajinskih in občinskih odborov. Ti po besedah novega generalnega sekretarja stranke Boruta Grmška delujejo "nekateri malo bolje, nekateri malo slabše". So se pa poenotili glede programskih izhodišč pod geslom Ker nam je mar. Program bo po besedah Dimovskega usmerjen predvsem k optimizaciji družbenih sistemov, pri čemer bo na prvem mestu ukvarjanje s starejšimi.

Hkrati se bodo zavzemali za dostopnost do zdravja, energetskih virov, za zaščito zemlje in zdrave prehrane, svobodno podjetniško "dihanje" ter osvoboditev od pretirane administracije, ki mora postati učinkovitejša.

Tri stranke so se po navedbah Dimovskega že zanimale za povezovanje

Novo vodstvo stranke napoveduje tudi prizadevanje za ustrezno reformiranje pokojninskega, zdravstvenega, davčnega, socialnega in šolskega sistema. Zato so v DeSUS-u že ustanovili strateške svete, sestavljene iz strokovnjakov, ki bodo podali ustrezne predloge na ključnih področjih družbe ter organizirali okrogle mize s strokovnjaki in ključnimi akterji, je napovedal Dimovski.

"Celotna družba, predvsem starejši, potrebuje stranko DeSUS, ki bo v parlamentu ali v vladi aktivno delovala za starejše in za pozitivni razvoj družbe," je še podaril Dimovski in dodal, da je njihov ključni politični cilj ponoven vstop v državni zbor na volitvah leta 2026. Želijo si namreč postati odločujoča politična stranka, zato da bi imeli tudi starejši besedo pri tem, kako se organizira in strukturira slovenska družba.

Pri tem Dimovski ne izključuje morebitnega povezovanja z drugimi strankami, saj v povezovanju in sodelovanju vidi izjemen pomen. Dodal je, da so se nanj z željo po povezovanju že obrnile tri stranke. DeSUS je sicer svoje poslance v DZ-ju imel od leta 1996 do leta 2022, ko so na volitvah prejeli manj kot odstotek glasov.