Fotografija iz soočenja pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami. Foto: BoBo
Fotografija iz soočenja pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami. Foto: BoBo

Predsednik vlade je za oddajo 24ur zvečer izpostavil nujnost, da se politika v času, ko je treba sprejemati nujne ukrepe, ne krega in se bori le za lastne interese, saj je le to zagotovilo, da bodo ukrepi dobri in da bodo sprejeti dovolj hitro. Tudi Janša je prepričan, da se morajo trenutno vsi osredotočiti na to, kako ljudem pomagati in kako zagotoviti pogoje za čim hitrejšo obnovo.

Od konkretnih predlogov, ki jih je podala opozicija, namerava vlada podpreti predlog za ustanovitev posebnega sklada za obnovo po poplavah, ki ga je predlagal NSi, Golob pa se strinja tudi z mnenjem Janše, da je treba pohitriti postopke umeščanja protipoplavnih zaščit in zmanjšati birokratske ovire za popoplavno obnovo.

"Postrgati je treba vse možne vire"

Program sanacije po poplavah je sicer po besedah Goloba v pripravi. Za torek je napovedal sestanek z bankami in zavarovalnicami. Pri tem bo ključno sporočilo, da "maramo biti solidarni kot družba, kot celota, kar pomeni, da vsak prispeva po svojih močeh in da vsak prispeva tisto, kar lahko". "Kdor ima več, je pravilno, da prispeva več," je dejal. Janša pa je opozoril, da je treba najprej postrgati vse možne vire, šele na to pa se gre lahko, kot se je izrazil, "na žepe davkoplačevalcev".

Načrt župana Braslovč, da bi dve naselji, ki ležita na poplavnem območju Savinje, preselili na drugo območje, Golob podpira, tudi sicer je napovedal, da nadomestnih gradenj na poplavno ogroženih območjih, "če bo le imela vlada kakršno koli besedo, ne bo". Tudi Janša ukrep preselitve podpira, a opozarja, da je treba nadomestne lokacije prioritetno iskati v istem okolju.

"Naloga predsednika vlade ni, da drži lopato"

Golobu so na družbenih omrežjih očitali, da ni sam prijel za lopato. Na vprašanje, ali je to naloga predsednika vlade, je Janša odvrnil, da ne: "Bil sem predsednik vlade v podobnih situacijah in lažje je držati za lopato in neposredno pomagati, kot pa sprejemati odločitve, ki ne bodo vplivale samo na nekoga, ki mu pomagaš, ampak na vse, ki so bili prizadeti." Golob pa je dodal, da če bi bil vodja opozicije, bi verjetno tudi sam šel med ljudi in podprl hitrost ukrepanja. Zato se je Janši zahvalil, da se lahko stvari odvijajo hitro.

Sicer pa je premier napovedal, da kljub sprejemanju sanacijskih ukrepov po poplavah druge reforme ne bodo zastale, ime novega zdravstvenega ministra pa bi moralo biti po njegovih predvidevanjih znano do konca septembra.