Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Premier Robert Golob je ob robu Foruma obrti in podjetništva v Ljubljani o predlogu Levice za progresivni obvezni zdravstveni prispevek dejal, da je zanj ta razprava v tem trenutku popolnoma brezpredmetna.

"Ta tema na vladi sploh še ni bila obravnavana," je dejal Golob. Po njegovem mnenju ima vsak pravico do svojih pogledov, tako gospodarstvo kot tudi "nekatere politične stranke, ki želijo promovirati svoje ideje".

Sorodna novica Obvezni zdravstveni prispevek odvisen od višine posameznikove plače?

"V koaliciji smo bili enotni, v spremembo dopolnilnega zavarovanja ne gremo v tistem delu, ki se tiče zbiranja prispevkov, ampak gremo v tistem delu, kjer je najbolj potrebno, to je pri organizaciji," je poudaril.

Tako kot je preuranjena, a razumljiva zahteva gospodarstva, naj se v to ne gre, tako je tudi preuranjena zahteva ene od koalicijskih strank, ki v resnici ni zahteva, temveč predlog, ki so ga lansirali v javnost, je dejal. "Zame je ta razprava v tem trenutku popolnoma brezpredmetna, ker se še nič konkretnega na to temo ni zgodilo," je sklenil.

V Levici so namreč pripravili predlog za progresiven obvezen zdravstveni prispevek, po katerem bi bila višina prispevka odvisna od višine posameznikove plače. Na ta način bo skoraj 80 odstotkov zavezancev na enakem ali na boljšem, manj bo plačevalo 1.204.201 zavezancev, na približno istem pa bo 59.069 ljudi, pojasnjujejo. Dodali so, da predlog interno usklajujejo s koalicijo. Iz Gibanja Svoboda pa so sporočili, da je v koraku preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja predviden fiksen prispevek 35 evrov.

Predlog Levice pripravljen mimo Luke Mesca?

Luka Mesec na novinarski konferenci ni želel odgovarjati na vprašanja o prispevku. Foto: Zajem zaslona
Luka Mesec na novinarski konferenci ni želel odgovarjati na vprašanja o prispevku. Foto: Zajem zaslona

Po predlogu bi za zdravstveno zavarovanje plačevali 17 različnih zneskov, in sicer od 15 do 200 evrov. Zdajšnji predlog pri preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja pa je, kot je znano, prispevek 35 evrov, je poročala novinarka TV Slovenija Tadeja Anžlovar.

V Levici so bili danes brez komentarja o predlogu, da bi za zdravstveno zavarovanje tisti, ki zaslužijo več, tudi plačevali več. Luka Mesec že včeraj o tem ni želel govoriti, domnevno ker naj bi predlog pripravili mimo njega. Danes pa je povedal le, da je to predlog poslanske skupine, ne njegov, poroča Tadeja Anžlovar.

V pisnem pojasnilu poslanska skupina Levice navaja, da mora za dopolnilno zavarovanje vsak prispevati po svojih zmožnostih. Pa tudi, da je ta predlog boljša in pravičnejša rešitev kot fiksni obvezni prispevek. V poslanski skupini Svobode pravijo, da je predlog preuranjen, pravično in solidarno financiranje pa bodo urejali v okviru celovite prenove zdravstva.

Kdo bi plačeval več in kdo manj?

Trenutno je premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 35,67 evra na mesec. Po predlogu Levice bi tisti, ki zaslužijo manj, kot je povprečna plača, plačevali manj kot zdaj, tisti, ki zaslužijo več, pa več.

Večina, to je 78 odstotkov zavezancev, bi, če bi bil predlog Levice uresničen, plačevala manj kot zdaj. To so tisti, katerih plača znaša največ toliko, kolikor je povprečna plača pri nas. To je približno 2145 evrov bruto. Ti bi plačevali 33 evrov ali manj.

Najmanj, 15 evrov, bi plačevali tisti z mesečnim dohodkom do 1399 evrov.

Na približno istem kot zdaj bi bilo 59.069 ljudi. To so zaposleni s plačo od 2250 do 2499 evrov. Plačevali bi 35 evrov.

Več kot zdaj bi plačevali tisti, katerih plača znaša vsaj 2500 evrov bruto na mesec. Plačevali bi od 40 evrov naprej. Kot pravijo v Levici, bi bil prispevek višji kot zdaj za 21 odstotkov najbolje plačanih v Sloveniji.

Več kot sto evrov bi plačevali tisti, ki zaslužijo vsaj 6000 evrov bruto na mesec. Največ, to je 200 evrov, pa bi plačevali tisti z mesečnim bruto dohodkom 10.724 evrov ali več. Takih je 3452.

Za tiste, ki ne prejemajo plače in zavarovanje zanje plačuje država, pa Levica rešitve še nima, še poroča Tadeja Anžlovar.

Koliko bomo plačevali za dopolnilno zdravstveno zavarovanje?