Golob med pogovorom s Kamalo Harris. Foto: Anže Malovrh / STA
Golob med pogovorom s Kamalo Harris. Foto: Anže Malovrh / STA

Z obema je slovenski premier razpravljal zlasti o razmerah v Gazi. Zavzel se je za takojšnjo prekinitev spopadov v Gazi in preprečitev humanitarne katastrofe v Rafi.

Robert Golob in Kamala Harris sta na dvostranskem srečanju obravnavala dogajanje na Bližnjem vzhodu ter potrdila odlične odnose med državama in se zavzela za krepitev sodelovanja, predvsem na področju energetike in gospodarstva. Gospodarski odnosi med državama so dobri, veliko je še priložnosti za izboljšave, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Tudi z Antoniem Guterresem sta razpravljala o dogajanju v Gazi, zlasti o skrb vzbujajoči situaciji v Rafi in vprašanju financiranja agencije ZN-a za podporo Palestincem (UNRWA). Golob je izrazil močno podporo delu ZN-a in se Guterresu zahvalil za dozdajšnje izjemno sodelovanje, generalni sekretar ZN-a pa je dejavnosti Slovenije v Varnostnem svetu ZN-a ocenil kot izjemne in neprecenljive.

Antonio Guterres in Robert Golob. Foto: Anže Malovrh / STA
Antonio Guterres in Robert Golob. Foto: Anže Malovrh / STA

Golob se bo danes v Münchnu sešel še z visokim komisarjem ZN-a za begunce Filippom Grandijem. V soboto bo na povabilo organizatorjev konference kot častni govorec sodeloval na panelu o reformi VS-ja ZN-a. To bo, kot so poudarili v premierjevem kabinetu, priložnost, da Slovenija predstavi svoje poglede na reformo VS-ja ZN-a.

Prav tako se bo udeležil razprave o nujnih reformah institucionalnega okvira svetovnega upravljanja. Predvidena pa so tudi srečanja s predsednikom vlade Katarja šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem, generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, generalno direktorico Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Spoljarić Egger in predsednikom fundacije Open Society Alexandrom Sorosem.

Golob je že pred začetkom varnostne konference napovedal, da se bo v vseh dvostranskih pogovorih zavzel za takojšnjo prekinitev spopadov v Gazi.

"Sami ne moremo doseči ničesar, če pa zoper vojno povežemo ves svet, pa lahko dosežemo vse. Vsa svoja srečanja s svetovnimi voditelji bom tako posvetil izključno temu, kako doseči mir v Gazi," je še dodal v videoposnetku, objavljenem na vladnem profilu na omrežju X.