Na seji sveta stranke Zares razpravljajo o aktualnem dogajanju v stranki. Foto: MMC RTV SLO
Na seji sveta stranke Zares razpravljajo o aktualnem dogajanju v stranki. Foto: MMC RTV SLO
Vidni člani Zaresa o seji sveta stranke
Golobič ob seji sveta stranke Zares
Svet Zaresa tudi o Lahovnikovem izstopu

"Na dnevnem redu ni glasovanja o kakršni koli zaupnici. Tudi sam nisem ponujal nobenega odstopa," je ob seji sveta stranke Zares zagotovil njen predsednik Gregor Golobič.

"Pravo glasovanje o zaupnici se bo zgodilo letos avgusta oz. na začetku septembra. Imamo volitve, ki so odprte. Takrat se bo o vsem doreklo," je pojasnil Golobič. Opozarja še, da je marca kolegom iz stranke povedal, da se ne nagiba k ponovni kandidaturi, a ker ni nihče pokazal interesa, da bi kandidiral, bo on prevzel to odgovornost.

"Stranka je ves čas na nekem razpotju"
Golobič je pojasnil, da stranka ni nastala zato, da bi ugajala, temveč da bi opravila tisto, kar je potrebno in čemur so se vse stranke, leve in desne, v preteklosti izogibale. "To počnemo odgovorno in brez podkupovanja, ne da bi nas kdor koli podkupoval," je znova poudaril Golobič.

Na vprašanje, ali stranki zaradi njegove načelnosti 'rejtingi' ne rastejo tako, kot bi lahko, je odgovoril: "Če bi se ukvarjali z rejtingi, bi se vključili v drugo stranko. Stranka je ves čas na nekem razpotju, ali bo postala takšna kot druge stranke ali bo vzdržala v svoji posebnosti. Bil bi paradoks, če bi stranka rekla: vztrajanje pri načelih nam škodi."

Golobič: Lahovnik se je odločal po lastni vesti
Glede Lahovnikovega pisma je povedal, da bolj razbremenilnega pisma zanj ni, saj je iz njega razvidno, da ni vplival na nekdanjega ministra tako, da bi podjetja dobila kakšen posel. Pravi, da je iz pisma celo razvidno, da je Lahovnika pravočasno opozarjal in je ta razpolagal z vsemi informacijami ter se odločal po lastni vesti.

Golobič je še izpostavil dobro delo ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs in dejal, da ne pričakuje njenega odstopa.

"Sem tudi osebno prizadeta"
"Gregor Golobič je zame še vedno najbolj bister in najbolj karizmatičen slovenski politik," je pred sejo sveta stranke Zares povedala članica stranke Bernarda Jeklin.

Jeklinova je prepričana, da je stranka v velikih težavah. "Želim ji vse najboljše, ker je bilo to prvič v mojem življenju, da sem se res angažirala. Sem tudi osebno prizadeta ob tem, kar se dogaja. Moramo biti pa optimisti. Zgodba se na kratek rok gotovo ne bo končala," meni.

Gantar: Ne razmišljam o tem, da bi kandidiral za predsednika
"Žal mi je, da se je zgodba o zasebnem lastništvu vmešala v zgodbo eni obetavni stranki, ki zaradi te kolizije in interpretacije vsega, kar se z Golobičem dogaja, močno izgublja na ugledu," je še dejala članica Zaresa Bernarda Jeklin.

Sveta se poleg Golobiča, strankinih poslank in poslancev ter nekaterih vidnih članov udeležujeta tudi predsednik DZ-ja Pavle Gantar in kandidatka za gospodarsko ministrico Darja Radić. Gantar je pred sejo zagotovil, da ne razmišlja o kandidaturi za predsednika stranke, prihodnost Zaresa pa označil za obetavno.

Vidni člani Zaresa o seji sveta stranke
Golobič ob seji sveta stranke Zares
Svet Zaresa tudi o Lahovnikovem izstopu