Minister Golobič se deležu v podjetju Ultra ne namerava odpovedati le zato, ker je minister. Foto: MMC RTV SLO
Minister Golobič se deležu v podjetju Ultra ne namerava odpovedati le zato, ker je minister. Foto: MMC RTV SLO

Visokošolski minister Gregor Golobič je v intervjuju za Delovo prilogo Mag dejal, da so "prirejeni dokumenti", ki se nanašajo na posojila v podjetju Ultra, lahko prišli le iz NLB-ja. Tisti, ki so imeli vpogled v interno preiskavo, pa po njegovih besedah trdijo, da je le-ta pokazala, da je dokumente o posojilih NLB-ja podjetjem v skupini Ultra zbral prejšnji predsednik uprave Draško Veselinovič.

"Preiskava pa bo pokazala, kako so prišli do SDS-a oziroma nekdanjega gospodarskega ministra Andreja Vizjaka, ki je imel vlogo pri naslednjih korakih," je še prepričan Golobič, ki je opozoril, da v času ustanovitve podjetja v Amsterdamu še ni bil minister.

Deležu v Ultri se namerava odpovedati
Tako Golobič ni videl razloga, da bi svoj delež prodal, ker kupca za podjetje, ki ni poslovalo oziroma, kolikor ve, še vedno ne posluje, ni. Desetodstotni delež je vplačal s svojega osebnega bančnega računa in do zdaj ni imel niti evra prihodkov, hkrati pa se temu deležu ne namerava odpovedati le zato, ker je minister. "Zakon je jasen. Ne razlikuje med slovenskimi in tujimi podjetji - vsak državljan ima lahko delež ali delnice katerega koli podjetja na svetu," pravi Golobič.

Posojila NLB-ja podjetjem v skupini Ultra sicer še vedno dvigajo prah v javnosti. V SDS-u so prepričani, da obstaja utemeljen sum klientelizma in korupcije v ravnanju NLB-ja, ki je odobril posojila. Potem ko je ustreznost zavarovanj posojil, ki jih je NLB odobril skupini Ultra, obravnavala že komisija za nadzor javnih financ, zahtevajo še izredno sejo DZ-ja.