Dejanj Gregorja Golobiča za zdaj še ne bodo začeli preiskovati. Foto: MMC RTV SLO
Dejanj Gregorja Golobiča za zdaj še ne bodo začeli preiskovati. Foto: MMC RTV SLO
Ultra
Zaradi suma korupcije in klientelizma pri pridobivanju posojila NLB-ja in pridobivanju nekaterih poslov družbe Ultra, katere solastnik je Golobič, je bila 15. julija ustanovljena posebna parlamentarna preiskovalna komisija. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, se je za zaprtimi vrati na prvi seji sešla preiskovalna komisija DZ-ja, ki naj bi ugotavljala politično odgovornost ministra za visoko šolstvo. Preiskovalno komisijo DZ-ja so ustanovili 15. julija na zahtevo poslanskih skupin SDS-a, SNS-a in SLS-a, na prvi seji bi člani morali oblikovali sklep o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanjih, na podlagi katerih bo komisija nato zbirala gradivo in dokaze, a tega niso storili.

Člani komisije iz vrst koalicijski strank so namreč na predlog Cvete Zalokar Oražem sprejeli sklep, da bodo predhodno dobili mnenje zakonodajno-pravne službe DZ-ja, do kod lahko seže preiskava.

Predsednik komisije Rudolf Petan iz SDS-a je na seji predlagal, da bi komisija najprej sprejela sklep, s katerim bi določila obseg preiskovalnih dejanj, nato pa ga na naslednji seji dopolnila še s predlogom koalicije, da bi v preiskavi pridobili še nekatera dodatna gradiva. Njegov sklep ni bil sprejet, ker je bil sprejet proceduralni predlog, da komisija prej pridobi že omenjeno mnenje pravne službe.

Petan: Gre za zavlačevanje
Petan je še povedal, da je ob tem dobil občutek, da pri predlogu ni šlo toliko za vsebino, pač pa za "do neke mere zavlačevanje".

Članica komisije Zalokar Oražmova je v izjavi za novinarje takšen očitek zavrnila. Povedala je, da so pobudo, naj svoje mnenje pove tudi zakonodajno-pravna služba DZ, podali zato, ker med člani komisije obstajajo različni pogledi, do kod lahko seže preiskava.

Očitajo mu klientelizem in korupcijo
Komisija naj bi med drugim ugotovila Golobičevo politično odgovornost zaradi, kot pravi poslanec SDS-a Jože Tanko, izogibanja plačevanju davkov Sloveniji, povezanega s podjetjem Ultra, katerega solastnik je Golobič.

Prav tako bo komisija skušala preiskati sum klientelizma in koruptivnega ravnanja "pri pridobitvi slabo zavarovanih posojil, ki so bila skupini okoli podjetja Ultre odobrena s strani NLB-ja". Obenem bo komisija preiskovala tudi sum klientelizma in koruptivnega ravnanja Golobiča ob "pridobitvi znatnih nepovratnih sredstev in poslov za podjetja v skupini Ultra", med njimi tudi ob pridobitvi posla za "elektronizacijo študentske prehrane in nekatere poslov z Mestno občino Ljubljana".

Končno naj bi komisija preiskala tudi sum, "da podatki, ki jih je Golobič prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije, niso pravi oz. točni". Po mnenju Tanka ima Golobič deleže tudi v podjetjih, ki jih ni prijavil komisiji, meni pa tudi, "da prijava evidentno ni korektna, saj je v prijavi le eno podjetje".

Golobič: To je medijsko-politični linč
Minister za visoko šolstvo in predsednik stranke Zares je očitke že zavrnil in poudaril, da je bila večina razprave o uvedbi parlamentarne preiskave namenjena predlagateljem preiskave, njemu pa ni bilo omogočeno odgovarjati ali biti neposredno vključen v razpravo. Dejal je še, da je vsebina "tega medijsko-političnega linča" zasesti čim več medijske pozornosti brez razprave na podlagi dejstev.