Zgodba o domnevno sumljivih poslih ministra Golobiča še ni končana. Foto: MMC RTV SLO
Zgodba o domnevno sumljivih poslih ministra Golobiča še ni končana. Foto: MMC RTV SLO

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je državnemu zboru sicer predlagala ustanovitev dveh novih preiskovalnih komisij; druga naj bi se ukvarjala z gradnjo avtocest, predsedoval pa naj bi ji Rado Likar, prav tako SDS.

Kot je znano, so preiskavo v zvezi z ravnanjem ministra Golobiča zahtevali opozicijski SDS, SNS in SLS, in sicer glede suma, da se je Golobič izognil plačevanju davkov v Sloveniji, ter suma klientelizma in koruptivnega ravnanja za pridobitev slabo zavarovanih posojil, ki so bila odobrena pri NLB-ju. Drugi sum klientelizma in koruptivnega ravnanja pa je na Golobiča padel zaradi pridobitve nepovratnih sredstev in poslov za podjetja skupine Ultra.

Po predlogu mandatno-volilne komisije, ki ga mora potrditi še DZ, bo v komisiji še podpredsednik Joško Godec (DeSUS). Za člane so poslanske skupine predlagale Bogdana Čepiča (SD), Cveto Zalokar Oražem (Zares), Mirana Györka (SNS), Jakoba Presečnika (SLS) in Boruta Sajovica (LDS).

Tudi drugo parlamentarno komisijo so zahtevali v opozicijskih poslanskih skupinah. S preiskavo, ki bo zajemala celotno obdobje gradnje avtocest, želijo ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali v postopkih gradnje avtocest in preostale prometne infrastrukture. Sumijo namreč, da so bili postopki politično dogovorjeni, netransparentni in negospodarni ter da sta bila prisotna korupcija in klientelizem.