Kdo je odgovoren, da so študentske demonstracije 19. maja letos postale nasilne? Foto: Ana Mavsar
Kdo je odgovoren, da so študentske demonstracije 19. maja letos postale nasilne? Foto: Ana Mavsar

S situacijo se manipulira tako, da bo en del političnega spektra kriminaliziran, drugi pa popolnoma čist.

Franco Juri
Franco Juri
Zaresov poslanec Franco Juri trdi, da bi prej verjel, da gre pri izgredih na študentskih protestih za ultradesničarsko kot pa za ultralevičarsko zaroto. Foto: MMC RTV SLO

Če bi bili demonstranti pred Nacionalnim preiskovalnim uradom in bi metali kocke vanj, ne vem, če bi dovolili, da razbijejo vsa stekla, preden bi se to ustavilo.

Alenka Jeraj
Neredi: Ovadenih 31 ljudi

.

Generalni direktor policije Janko Goršek je uvodoma na seji odbora DZ za notranjo politiko, na kateri so razpravljali o sumu političnega vpliva na policijo, povedal, da je policija julija in avgusta podala kazensko ovadbo zoper 31 oseb, od tega zoper 15 mladoletnih, in da se njeno delo še nadaljuje. "Policisti do zdaj niso potrdili, da bi šlo za skupino, povezano s kakršnim koli združenjem. Gre za posameznike," je zatrdil Goršek.

Jerajeva: To je narobe svet
Poslanka SDS-a Alenka Jeraj je prepričana, da policija ni storila vsega, kar bi lahko, da bi preprečila izgrede. "To je narobe svet, da so tisti, ki bi nas morali varovati, v končni fazi poškodovani, za tiste, ki razgrajajo, pa štejete za uspeh, da niso bili poškodovani. Razumem, da so bili med protestniki tudi mladoletni, vendar dve uri gledati razbijanje pa ni ravno na mestu," meni Jerajeva.

Andrej Magajna (SD) je pojasnil, da je, ko je obiskal Fronto prekercev, imel občutek, da to niso ljudje ki so metali kocke v parlament. "Vaša stališča so mi bližje kot ŠOU-a, ker pa je bil sum podan, je treba zadevo razčistiti," je dodal.

Juri: Eno skupino protestnikov se želi kriminalizirati
Franco Juri
iz poslanske skupine Zares domneva, da so bili med protestniki tudi zagovorniki ultradesničarskih opicij, saj je "med protesti opazil tudi napise, kot so 'Janša, reši nas'. Občutek imam, da se želi eno skupino protestnikov kriminalizirati." Dodal je še, da bi prej verjel, da gre pri celotni zadevi za ultradesničarsko kot pa ultralevičarsko zaroto.

Gorenak: Stvari še niso razčiščene
Vinko Gorenak
iz SDS-a meni, da stvari še niso razčiščene. "Vztrajam, da ste dobili politična navodila. Verjamem, da tega ne smete priznati. Policijski menedžment je dovolil stik dveh sovražnih skupin. Nobenega razloga ni, da ste Fronti prekercev dovolili nadaljevanje nezakonitega shoda. Prvi predmeti proti parlamentu so padli, ko ŠOS-a tam še ni bilo, izhaja iz dokumentov G7. Treba bi bilo reagirati drugače," Gorenak očita Goršku.

Branko Grims (SDS) je prepričan, da vlada namerno ruši socialni dialog. "Bistveno je, da vlada z načrtnim rušenjem socialnega dialoga, prosto po Clausewitzu, izziva nadaljevanje socialnega dialoga z drugimi sredstvi," meni Grims in dodaja, da so demonstrante nagovorili tako Janković kot tudi Štrukelj in Semolič, ter jih izrecno pozivali k revolucionarnosti, kar po njegovem kaže na politično ozadje izgredov, od katerih ima vlada številne koristi, kot je odvračanje pozornosti od gospodarskih težav in pridobivanje podpore.

Mesec: Ni se mi treba zaradi ničesar zagovarjati
Predstavnik Fronte prekercev Luka Mesec zatrjuje, da so se po krivici znašli sredi medstrankarskih 'intrig'. Kot je povedal, so bili s študentsko organizacijo v dialogu, saj so na protestih želeli besedo, vendar je na koncu niso dobili. "Ni se mi treba zaradi ničesar zagovarjati, ker ni bilo nobenih izgredov. Naj mi kdo dokaže, da je kdo od naših udeležencev delal nered," meni Mesec.

Elvis Cvikl iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) poudarja, da kot organizatorji prevzemajo odgovornost za dogodke. Opozoril je, da pozabljamo, da očitno ni bil le en organizator, temveč sta bila dva, ker sta bila prijavljena dva shoda. "Kdo je zdaj kriv za nerede!? ŠOS ni šel v demonstracije, da bi si naredil škodo, saj smo doživeli medijski linč po demonstracijah. Smo študentje, zato nas ne deliti na leve in desne," trdi Cvikl.

SDS: Za nasilje kriva Fronta prekercev
V največji opozicijski stranki so prepričani, da so bili glavni krivci za to, da so se demonstracije sprevrgle v nasilje, pripadniki t. i. Fronte prekercev in Delovne skupine proti delu. Ti naj bi isti dan prijavili shod pred filozofsko fakulteto, nato pa so se brez ustreznega dovoljenja odpravili pred parlament in začeli vanj metati predmete.

Ker skupina ni imela dovoljenja za shod pred DZ-jem, bi jim morala prihod pred DZ preprečiti policija, s tem pa bi po njihovem mnenju SDS-a preprečila tudi izgrede.

S situacijo se manipulira tako, da bo en del političnega spektra kriminaliziran, drugi pa popolnoma čist.

Franco Juri

Če bi bili demonstranti pred Nacionalnim preiskovalnim uradom in bi metali kocke vanj, ne vem, če bi dovolili, da razbijejo vsa stekla, preden bi se to ustavilo.

Alenka Jeraj
Neredi: Ovadenih 31 ljudi