Gorenak je prepričan, da je glavni cilj koalicije diskreditacija Janeza Janše. Foto: MMC RTV SLO
Gorenak je prepričan, da je glavni cilj koalicije diskreditacija Janeza Janše. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Kumer
Kumer meni, da je sedanja opozicija v prejšnjem mandatu zavirala delo Cviklove komisije. Foto: MMC RTV SLO

S sklepom so namreč obravnavo te točke prestavili na eno naslednjih sej, kar pomeni, da komisija do preklica ne more nadaljevati dela. Proti sklepu so močno protestirali člani iz vrst SDS-a, saj so prepričani, da na ta način koalicija še naprej zavira delo komisije.

Ivan Grill (SDS) je zatrdil, da je zakon o parlamentarni preiskavi resnično napisan tako, da se ga lahko enostavno zlorabi, kar se po njegovem tudi dogaja, zato bi po njegovem moralo ustavno sodišče presoditi o njegovi ustavnosti. Med drugim je poudaril, da so volitve preprečile, da bi bila pri poslu z oklepniki izbrana Sistemska tehnika.

Tanko: "Zahteva ni bila obrazložena niti z enim stavkom"
Njegov strankarski kolega Jože Tanko pa je dejal, da zahteva treh poslancev, da se za pričo pokliče predsednik komisije Branko Grims, ni bila obrazložena niti z enim stavkom. "Ukvarjate se samo s tem, kako odstraniti predsednike preiskovalne komisije iz SDS-a. Očitno bom moral vprašati Dušana Kumra, kateri kandidat bo ustrezal njemu in koaliciji, saj vas zanima samo to, ne pa razkritje ozadja afere," je povedal.

Vinko Gorenak (SDS) pa je prepričan, da je koalicija izvedla "sovražni prevzem preiskovalne komisije", saj, kot pravi, po kriterijih, po katerih je koalicija predlagala Grimsa za pričo, SDS nima več kandidatov za predsednika komisije. Grims je bil namreč poklican za pričo, ker je bil predsednik sveta SDS in ker naj bi tako imel informacije o poslu s Patrio, člani sveta pa so tudi vsi poslanci SDS-a.

"Vaša odgovornost je, da se vsebina dela komisije ne more realizirati"
"Formalno predsednik in člani komisije v trenutku, ko so imenovani za pričo, ne morejo več opravljati funkcije v komisiji. Pogoji so bili izpolnjeni in vi jih ne želite realizirati. Vaša odgovornost je, da se vsebina dela te komisije ne more realizirati. To je posledica vašega ravnanja," je izpostavil Miran Potrč (SD).

Dušan Kumer (SD) je dejal, da se ne boji afere Patria koalicija, temveč opozicija, ki v prejšnjem mandatu t. i. Cviklovi komisiji, ki je preiskovala afero Patria, naj ne bi dopustila, da dokonča delo. Sprašuje se, zakaj pred komisijo takrat ni prišel pričat predsednik SDS-a Janez Janša, saj bi tako imel priložnost pojasniti svojo plat zgodbe. Kot je še dejal, naj bi takratna koalicija predsednika komisija Milana M. Cvikla odstranila takrat, ko je že imel pripravljeno poročilo o delu komisije, s čimer naj bi preprečili obravnavo poročila v DZ-ju.

Majhenič: Gre zgolj za politični prestiž
Silven Majhenič
(SNS) je prepričan, da gre pri tej in tudi pri vseh drugih preiskovalnih komisijah zgolj za politični prestiž, ki je medijsko podkrepljen. "Če bi želeli, da se zadeva razreši, bi jo morali prevzeti organi pregona. Očitno je to tema, ki gre še posebej v čas pred volitvami," opozarja.

Kot je znano, je komisija DZ-ja, ki preiskuje zadevo Patria, že drugič ostala brez predsednika. Prvega predsednika komisije Zvonka Černača (SDS) in njegovega namestnika Roberta Horvata (SDS) so člani komisije iz vrst koalicije uvrstili med priče, zgodbo pa ponovili tudi pri Černačevem nasledniku Branku Grimsu (SDS).

Grimsa so poklicali za pričo, ker menijo, da naj bi imel vse informacije o poslu s Patrio, čeprav uradno vanj ni imel vpogleda.