Janko Goršek je na tiskovni konfrenci povedal le, da ne bo ničesar povedal. Foto: Policija
Janko Goršek je na tiskovni konfrenci povedal le, da ne bo ničesar povedal. Foto: Policija
Aleksander Jevšek in Barbara Brezigar
Afera Patria se nadaljuje

Goršek prav tako ni želel potrditi, ali je policija pri preverjanju res odkrila, da je imela stike z enim izmed osumljencev tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar.

Kot je danes poročal časopis Dnevnik, naj bi finski preiskovalci slovenskim kolegom posredovali več telefonskih številk, ki so jih uporabljali osumljenci. To naj bi potrdila tudi socialna mreža, ki so jo s pomočjo izpiskov telefonskih številk sestavili preiskovalci. Osumljenci naj bi tako komunicirali z nekaterimi poslanci, vrhovnimi sodniki in z dvema osebama z vrhovnega državnega tožilstva, med njimi pa naj bi bila po pisanju časnika Dnevnik tudi Barbara Brezigar.

Zalar Brezigarjevo zaprosil za pojasnila
Stiki med osumljencem in Brezigarjevo naj ne bi bili intenzivni, še piše Dnevnik, Iz Urada generalne državne tožike pa so za STA sporočili, da ima Brezigarjeva z zadevo Patria "manj zveze kot tožilka, ki zadevo obravnava", več pa naj bi povedali, ko bo zadeva končana.

Zaradi domnevne vpletenosti v zadevo Patria je za pojasnila generalno državno tožilko uradno zaprosil tudi pravosodni minister Aleš Zalar in napovedal, da se bo po tem, ko dobi pojasnila, odločil o nadaljnih ukrepih.

Dnevnik sicer piše, da je Brezigarjeva za dejanja preiskovalcev izvedela že pred tedni in se nato obrnila na direktorja kriminalistov Aleksandra Jevška, pred kratkim pa še na načelnika policije Janka Gorška. Jevšek zadeve ni želel komentirati, Goršak pa je dejal, da je avtonomija preiskovalcev zagotovljena.

Primer Patria tik pred zastaranjem?
Pregon nekaterih kazenskih dejanj v zadevi Patria naj bi bil sicer že tik pred zastaranjem, saj naj bi bila storjena v začetku leta 2006/2007. Kot je znano, naj bi policija preiskavo začela pozno, saj je za več kot leto dni založila depešo Interpola o sumljivih denarnih nakazilih, še piše Dnevnik. Preiskava v Sloveniji naj bi sicer že prišla do stopnje, ko so osumljenci znani.

A. K. K./T. K.

Afera Patria se nadaljuje