Janko Goršek, generalni direktor policije, naj bi odstopil. Foto: BoBo
Janko Goršek, generalni direktor policije, naj bi odstopil. Foto: BoBo

"Odstop v razmerah, ko policija več kot odlično dela, je razlog za zaskrbljenost," je na svojem blogu zapisala nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal, ki je tudi imenovala Gorška. Dodala je še, da se policija v obdobju njegovega vodenja lahko pohvali z najboljšimi rezultati v zadnjih desetih letih.

Vinko Gorenak in Janko Goršek
Gorenak ni želel konkretno pojasniti, zakaj Goršek nima njegovega zaupanja. Foto: Andrej Čebokli
Vinko Gorenak
Notranji minister Vinko Gorenak je po prevzemu funkcije dejal, da bo Goršek pokazal, kaj zna, da pa ne more biti položaj nikogar v javni upravi "zabetoniran". Foto: BoBo

Ministri so pokvarljiva roba, tu si ne delam utvar. Premier in jaz sva svoje o tem že povedala.

Minister Gorenak o ugibanjih, ali ga bo premier zamenjal
Rop banke SKB
Eden vidnejših uspehov policije v času vodenja Gorška je preiskava največjega ropa v Sloveniji, ropa banke SKB. Foto: BoBo
Preveč razhajanj med Gorškom in Gorenakom
Goršek nepreklicno odstopil

Goršek in minister za notranje zadeve Vinko Gorenak sta se v torek srečala na štiri oči. Pogovor je bil po besedah Gorška korekten in profesionalen, a so se pri pogledih na delo policije v prihodnosti pojavila razhajanja, ni pa tudi ustreznega zaupanja, zato mu je podal odstopno izjavo.
"Razhajanja so bila izključno na ravni upravljanja, in ne na ravni operative," je povedal. Gorenak pa konkretno ni želel pojasniti, zakaj Goršek nima njegovega zaupanja.

"Pritiskov ministra ni bilo"
Medtem Goršek pravi, da je odstopil v dobro dela policije, saj razhajanje med ministrom in generalnim direktorjem ne sme vplivati na delovni proces. "Iskreno sem ponosen na delo policije. Vesel in ponosen sem, da sem še vedno generalni direktor, in nikoli mi ni bilo žal, da sem 2009 sprejel delo vodenja policije," je dejal. Osebno bo skrbel, da ne bo izpadov, ki bi zaradi njegovega odstopa metali slabo luč na delo policije. Zavrnil je namige o političnih motivih in poudaril, da ministrovih pritiskov na njegovo delo ni bilo.

Odstop začne veljati prvega oktobra 2012, do takrat bo delal s polnimi pooblastili. Njegov odstop je že potrdila tudi vlada. Delo bo tudi nadaljeval v policiji. "Nikoli me ne boste videli v kakšni stranki. Sem policist in bom to ostal do konca," je dejal. Za svojega naslednika je izbral Karola Turka.

Gorenak zavrača namigovanja glede Voduška
Minister Gorenak je zanikal kakršno koli povezavo Karola Turka s premierjem Janezom Janšo in zatrdil, da se s premierjem nista nikoli osebno srečala. Predlog novega generalnega direktorja bo sam podal 25. septembra. Minister je zavrnil tudi namigovanja, povezana z aretacijo Vladimirja Voduška, češ da je bil o tem obveščen šele po aretaciji, in ponovil, da z Janšo o tem nista govorila.

Očitkov glede Gorškovega dela ni slišati
Že od začetka nastopa vlade Janeza Janše so se pojavljali namigi, da bo Gorenak Gorška zamenjal. Prvi odzivi, ki jih je zbral MMC, kažejo, da stranke in policijska sindikata Goršku, kar se tiče njegovega dela, nimajo česa očitati.

Janko Veber, vodja poslanske skupine SD-ja, je dejal, da po njegovem mnenju Goršku na strokovni ravni ni mogoče očitati, da delo policije ne bi bilo dobro organizirano. Veber je dodal, da je verjetno, da je Gorškov odstop posledica nedavne aretacije Vladimirja Voduška, lastnika in novinarja Info TV-ja, saj je očitno, da je bilo to delo opravljeno izjemno profesionalno. "Kajti tudi politika ni imela informacije o tem dogodku. Po mojem mnenju je poglavitni razlog ta," je Veber dejal za MMC.

Rihard Braniselj, vodja poslanske skupine Državljanske liste, dogodka ni želel komentirati, je pa dejal, da ga je novica presenetila. Čeprav parlament poročila o delu policije ni obravnaval, pa Braniselj meni, da mu glede dela ni česa očitati. Braniselj je posebej izpostavil po njegovem mnenju konstruktivno vlogo, ki jo je odigral v konfliktu med ministrom za notranje zadeve in policijskimi sindikati.

Matej Tonin, vodja poslanske skupine NSi-ja, pa je na vprašanje o odzivu na novico odgovoril z "brez komentarja" in "če se je tako odločil, se je pač odločil".
V Pozitivni Sloveniji pa so nad "posegi koalicije v družbene podsisteme" resno zaskrbljeni.
SDS-u očitajo prevzem nadzora nad delom tožilstva, zdaj pa so se "znebili še direktorja, ki ni dopuščal vmešavanja v operativno delovanje policije". Menijo, da so odprli vrata politični zlorabi represivnih organov, kar pa je nevarno. Dodali so še, da bi se morali zamisliti tudi koalicijski partnerji, saj jih zatiskanje oči ne razrešuje odgovornosti.
Za sindikaliste odstop ni presenečenje
V Sindikatu policistov Slovenije in Policijskem sindikatu Slovenije nad odstopom niso pretirano presenečeni. Za predsednika zadnjega, Radivoja Uroševiča, je odstop pričakovan, saj je Gorška, kot je dejal, potrdila prejšnja vlada, pritiskov nove pa mu ni uspelo zdržati.
Predsednik Sindikata policistov Zoran Petrovič je poudaril Gorškovo korektno sodelovanje s sindikati in njegova prizadevanja, da bi se izboljšal status policistov.
Petrovič je še poudaril, da je imel Goršek v nasprotju s prejšnjimi generalnimi direktorji izjemno visoko podporo med zaposlenimi v policiji. O razlogih za odstop lahko Petrovič zgolj špekulira, a dodaja: "Če je bil Vodušek tisti povod, potem je to precej žalostno."

Goršek je kmalu po prijetju Vladimirja Voduška dejal, da v zadnjih dneh "čuti intenzivno dogajanje", katerega namen je njegova diskreditacija, izhajalo pa naj bi iz preiskav, ki jih v zadnjem času izvaja policija.

Gorška na funkcijo "pripeljala" Katarina Kresal
Tudi sicer je bilo vse od nastopa vlade Janeza Janše slišati, da bo novi minister za notranje zadeve Gorška zamenjal, posebej v času priprave obeh policijskih zakonov. Gorška naj bi nameravali zamenjati jeseni, ko bi tudi spremenili postopek imenovanja in razrešitve generalnega direktorja policije. Tega je spremenila Pahorjeva vlada, ki je v državni zbor poslala predlog spremembe zakona o imenovanju prvega moža policije, po katerem izbira ni več nujna z javnim razpisom.

Goršek je generalni direktor policije postal v času, ko je bila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, naloge pa je začel opravljati pred dobrimi tremi leti, potem ko je bil nekaj časa v. d. generalnega direktorja policije. Nasledil je Jožeta Romška. Mandat generalnega direktorja policije sicer traja pet let.

"Odstop v razmerah, ko policija več kot odlično dela, je razlog za zaskrbljenost," je na svojem blogu zapisala nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal, ki je tudi imenovala Gorška. Dodala je še, da se policija v obdobju njegovega vodenja lahko pohvali z najboljšimi rezultati v zadnjih desetih letih.

Ministri so pokvarljiva roba, tu si ne delam utvar. Premier in jaz sva svoje o tem že povedala.

Minister Gorenak o ugibanjih, ali ga bo premier zamenjal
Preveč razhajanj med Gorškom in Gorenakom
Goršek nepreklicno odstopil