Generalni direktor policije je glede napovedane stavke povedal, da gre za
Generalni direktor policije je glede napovedane stavke povedal, da gre za "legitimen način izražanja nezadovoljstva". Upa, da bodo z vlado našli kompromisno rešitev in da stavke ne bo, če pa bo, pa zagotavlja, da bo policija zagotavljala izvajanje osnovnih nalog. Foto: BoBo
policija, specialci
Policisti so lani preiskali dobrih 49 odstotkov kaznivih dejanj, kar je sicer nekoliko manj kot leto prej, vendar več kot med letoma 2007 in 2009. Hujša kazniva dejanja so bila celo uspešneje preiskana. Foto: BoBo

Policija je lani obravnavala več kot 88.700 kaznivih dejanj in skoraj 23.000 prometnih nesreč, je na novinarski konferenci ob predstavitvi poročila o delu policije za leto 2011 pojasnil generalni direktor policije Janko Goršek. Poudaril je tudi, da so lani preiskali večino najhujših kaznivih dejanj.

Gospodarska kriminaliteta ostaja prednostna naloga policije
Vendar pa, kot pravi, so dobri rezultati praktično edina spodbuda in nagrada, ki jo policist danes še prejme za učinkovito delo, zato jim uspehi - denimo nedavno razkritje roparjev banke SKB in najdba koroške deklice - veliko pomenijo. Ob tem pa je opozoril, da so policistih, ko delajo na težkih primerih, pogosto diskreditirani in javno kritizirani, je dodal prvi mož policije.

Sicer pa so policisti lani preiskali dobrih 49 odstotkov kaznivih dejanj, kar je sicer nekoliko manj kot leto prej, vendar več kot med letoma 2007 in 2009. Hujša kazniva dejanja so bila celo uspešneje preiskana. Po besedah direktorja uprave kriminalistične policije Jurija Fermeta je skupna škoda lani povzročenih kaznivih dejanj znašala skoraj 272 milijonov evrov, kar pa je za polovico manj kot leto prej.

Ferme je ob tem poudaril, da gospodarska kriminaliteta ostaja prednostna naloga policije. Lani so tako podali 12.700 ovadb zaradi tovrstnih kaznivih dejanj. Po policijski statistiki pa se je v primerjavi z letom 2010 povečalo tudi število poskusov ali pa izvedenih umorov in ubojev - skupno jih je bilo 50 (leta 2010 pa 41).

Lani prvi smrtni žrtvi ropov po letu 1990
Glede preiskave ropov so bili po besedah Fermeta lani uspešnejši, razrešili so jih skoraj 42 odstotkov. Razrešili so tudi oba hujša ropa, ki sta se končala s smrtjo zaposlenega v oropani ustanovi - rop pošte v Kresnicah in rop zlatarne v Ljubljani. Šlo je za prvi smrtni žrtvi ropov po letu 1990. Ferme je ob tem poudaril, da je vse več ropov, ki spadajo v okvir organiziranega kriminala, povečala pa se je tudi brutalnost same izvedbe ropa.

Pri vprašanju prometne varnosti pa je bila statistika nekoliko bolj črna kot leto prej, saj so na slovenskih cestah umrli trije ljudje več kot leta 2010. Skupno je tako umrlo 141 ljudi. Hkrati policisti ugotavljajo, da je v preteklosti vsako tretjo smrtno žrtev na cesti povzročil močno pijan voznik, lani pa vsako peto. Padla je tudi povprečna stopnja alkoholiziranosti, še vedno pa je neprimerna hitrost vzrok za 40 odstotkov prometnih nesreč s smrtnim izidom.

Goršek upa, da bodo z vlado našli kompromisno rešitev
Generalni direktor policije pa je glede napovedane stavke povedal, da gre za "legitimen način izražanja nezadovoljstva". Goršek upa, da bodo z vlado našli kompromisno rešitev in da stavke ne bo, če pa bo, pa zagotavlja, da bo policija zagotavljala izvajanje osnovnih nalog.

Glede zadnjih varčevalnih predlogov vlade - nižanja plač in kritja kilometrin - pa se Goršek boji, da bi lahko to bistveno vplivalo na delo policistov tudi na terenu.

Policiste sicer zastopata dva sindikata. V stavkovnem odboru Policijskega sindikata Slovenije so že sklenili, da se bodo 18. aprila pridružili splošni stavki v javnem sektorju. Nasprotujejo posegom v plače in tudi znižanju kilometrin.