Kresalova med prijavljenimi ni našla nikogar, ki bi bil po njenem mnenju sposoben voditi policijo. Foto: MMC RTV SLO
Kresalova med prijavljenimi ni našla nikogar, ki bi bil po njenem mnenju sposoben voditi policijo. Foto: MMC RTV SLO
Za v. d. generalnega direktorja policije bo imenovan Janko Goršek. Foto: Wikipedia
Kresalova bi izbirala sama

Kot je pojasnila, bo vladi v četrtek predlagala, naj na mesto novega v. d. generalnega direktorja imenuje Janka Gorška, dozdajšnjega direktorja Policijske uprave Celje, ki se na razpis ploh ni prijavil.

Ministrica še pravi, da bo predlagala še spremembo zakona, po kateri bi se generalnega direktorja imenovalo brez javnega razpisa. Kresalova ob tem zagotavlja, da je prepričana, da je Goršek najboljša izbira, in ga namerava za vodjo policijskih enot predlagati tudi po tem, ko bo zakon spremenjen.

Kresalova si je Gorška želela že prej
Notranja ministrica je Gorška že prej prepričevala tudi, naj se prijavi na razpis, ker je po njenem mnenju zaradi svojih izkušenj, vodstvenih sposobnosti in strokovnosti najbolj primeren, a se Goršek ni strinjal s takim načinom imenovanja. Da prevzame vodenje policije, je privolil šele po odločitvi ministrice o spremebi zakona.

Do spremembe zakona pa bo Goršek vršilec dolžnosti šefa policije, dozdajšnji v. d. Matjaž Šinkovec pa eden izmed njegovih dveh namestnikov, druga bo Tatjana Bobnar, sicer pomočnica direktorja uprave kriminalistične policije.

Preveč dela za samo enega človeka
Ministrica Kresalova sicer pravi, da med sedmimi kandidati, ki jih je predlagal uradniški svet, ni našla osebe, ki bi se ujemala z njeno vizijo vodenja policije, in da javni razpis ni primeren za iskanje vodje tako obsežnega sistema: "Po drugi strani pa sem spoznala, da gre za obsežen sistem, ki ga ne more nositi le en človek, zato sem se odločila da ne izberem na podlagi razpisa, ampak da gremo v popolnoma nov sistem oziroma dopolnjen koncept vodenja policije, ki temelji na treh ljudeh."

Gorškovi prvi cilji so izboljšanje odnosov znotraj policije, večja motivacija policistov, kadrovska popolnitev nekaterih policijskih postaj in posodobitev kriminalistične policije.

Na odločitev Katarine Kresal pa so se že odzvali v SDS-u - poslanec Vinko Gorenak je prepričan, da bi bilo najbolj zakonito, strokovno in pošteno, če bi izbrala med prijavljenimi, pri tem pa priznava, da ji nezakonitega ravnanja ne more očitati. A prepričan je, da ni ravnala prav: "Njeno dejanje je v bistvu omalovaževanje, žalitev za vse te ljudi, ki so vse te postopke dali skozi, ki so se javili na njen poziv."

M. N./T. K.

Kresalova bi izbirala sama