Razvojna klavzura, na kateri so koalicijski partnerji in nekateri ministri v ponedeljek razpravljali o ukrepih v gospodarstvu, je v strankah naletela na različne odzive. Predsedniki strank v vladi se bodo kmalu sestali še enkrat. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Razvojna klavzura, na kateri so koalicijski partnerji in nekateri ministri v ponedeljek razpravljali o ukrepih v gospodarstvu, je v strankah naletela na različne odzive. Predsedniki strank v vladi se bodo kmalu sestali še enkrat. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Opozicija
Opozicija ocenjuje, da predlogi ukrepov niso nič novega in bi jih morala vlada že zdavnaj sprejeti. Foto: MMC RTV SLO

"Koalicija ni imela razvojne, temveč zamudniško klavzuro," pravijo v SDS-u, saj so sami ukrepe, o katerih zdaj govorijo v koaliciji, v parlament vložili že leta 2009 in 2010, vendar jih je vladna večina zavračala. "Dobro jutro torej, vladna koalicija. Namesto dolgih koalicijskih seans naredite nekaj, kar je pri roki takoj in izključno v vaši pristojnosti," pozivajo v SDS-u in dodajajo, da bi vlada državljanom ter transportnemu sektorju hitro pomagala tudi z znižanjem trošarin na motorna goriva, da ta ne bi bila dražja kot v sosednjih državah.

"Tresla se je gora, rodila se je miš," je o klavzuri dejal predsednik SLS-a Radovan Žerjav. Po njegovem mnenju se je zgodilo nekaj, kar se dogaja že dve leti: "Velika bombastična napovedovanja, sestanki in iz tega nobene konkretne rešitve." Zaskrbljen pa je, da po dveh letih iščemo sistemske odgovore v gospodarstvu.

Tudi poslanec SNS-a Bogdan Barovič je kritičen do samega izraza klavzura. Koalicija se je po njegovem sestala zato, da bi se dogovorila, kako bodo vzdržali skupaj še dve leti, nič pa niso govorili o vsebini. Vsi problemi, o katerih naj bi razpravljali, so po ocenah Baroviča že dolgo znani, "niti enega pa še niso uspeli rešiti". Najslabše pa je, dodaja, da se koalicijski predstavniki o razvojnih zadevah pogovarjajo le med seboj.

Politična vprašanja so postavili ob stran
Da je bila klavzura stvar predsednikov koalicijskih strank, meni vodja poslanskega kluba LDS-a Borut Sajovic. Poslanska skupina je tako le seznanjena, da so koalicijski partnerji in nekateri ministri razpravljali o tistem, kar je za Slovenijo v tem trenutku najpomembnejše, to je učinkovit izhod iz gospodarske krize.

Medtem pa je vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer pozdravil napovedane ukrepe, ki jih je predstavil minister za razvoj Mitja Gaspari. Upa sicer, da bo vlada čim prej pripravila zakonske rešitve. Kot pozitivno Kumer ocenjuje tudi, da so se prisotni na klavzuri osredotočili na stanje v gospodarstvu ter politična vprašanja postavili v drug načrt.

V ponedeljek novo srečanje
Po besedah predsednika Zaresa Gregorja Golobiča je Gaspari predstavil ukrepe, ki predstavljajo kratkoročno intervencijo vlade na področje, "ki je precej kritično, to je plačilna nedisciplina in pasivnost bank". Dobra novica je, da se pojavljajo inovativne rešitve, ki obetajo, da se bodo stvari premaknile z mrtve točke, je dodal. Koalicijski partnerji bodo v ponedeljek dokument dokončno oblikovali. Golobič ob tem opozarja, da je Slovenija soočena z neko blokado, "z omejeno sposobnostjo politike za sprejemanje dolgoročnih in odgovornih odločitev" in v zvezi s tem bo treba po njegovem mnenju nekaj spremeniti.

Tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da so na sestanku če "drugega ne, umirili žogico in si vzeli še en teden časa za razmislek". Pojasnil je, da se niso dotaknili političnih, temveč izključno gospodarskih tem, zato pričakuje, da bodo koalicijski partnerji na vnovičnem srečanju prihodnji ponedeljek odprli tudi politična vprašanja, med drugim o položaju DeSUS-a v koaliciji ter vprašanje pogodbe s Patrio.