Za mesto predsednika parlamentarne protikorupcijske se je bil boj med Guličem in Žgajner Tavševo. Foto: RTV SLO
Za mesto predsednika parlamentarne protikorupcijske se je bil boj med Guličem in Žgajner Tavševo. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Predlog zakona o gospodarskih zbornicah uvaja prostovoljno članstvo v zbornicah. Foto: RTV SLO

Podpredsednik komisije bo Drago Koren (NSi). V SNS-u so sicer pred glasovanjem zahtevali premor in posvet vodij poslanskih skupin, saj so vztrajali, da mora komisijo voditi njihova poslanka Barbara Žgajner Tavš.

Zadnji dan marčne redne seje so poslanci med drugim odločili, da je vladni predlog zakona o gospodarskih zbornicah primeren za nadaljnjo obravnavo, sprejeli so zakona o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja in zakon o gospodarskih družbah.

DZ ni sprejel dopolnil - LDS proti zakonu
Sprejeti zakon o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja naj bi krepil narodno zavest, hkrati pa pripomogel k vsestranski pospešitvi medsebojnih odnosov. V LDS-u predloga niso potrdili, ker poslanci niso sprejeli dodatnih dopolnil. V drugi obravnavi so sicer poslanci sprejeli več dopolnil, predvsem tistih, ki so jih predlagali poslanci vladajoče koalicije. Tako so iz predloga zakona odstranili pojem priseljevanje in ohranili zgolj pojem repatriacija. Zakon ureja tudi status Slovencev brez državljanstva.

Novost zakona je tudi imenovanje ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu, vendar šele v naslednjem vladnem mandatu.

Dokončna potrditev za zakon o gospodarskih družbah
Poslanci so na sklepnem marčevskem zasedanju dokončno potrdili zakon o gospodarskih družbah, ki ima več kot 700 členov in bo nadomestil veljaven zakon iz leta 1993.

Predlog zakona o gospodarskih zbornicah, ki so ga pripravili v opozicijskih LDS-u in SD-ju, med drugim uvaja prostovoljno članstvo, vsebuje pa tudi postopke za ustanovitev, delovanje in prenehanje gospodarskih zbornic.