Letos je bilo na misije v tujino poslanih 708 pripadnikov 1. brigade. Foto: MMC RTV SLO
Letos je bilo na misije v tujino poslanih 708 pripadnikov 1. brigade. Foto: MMC RTV SLO
Dan 1. brigade Slovenske vojske

Dejal je, da vojaški duh temelji na naši zgodovini, na bitkah, na ljudeh, ki so jih izbojevali, zato je prav, da se jih spomnimo.

Gutman je dodal, da je bila prva brigada že leta 1990 postrojena na Kočevskem, kar so bili prvi zametki slovenske vojske, čeprav se je takrat zaradi pravnih razlogov imenovala Teritorialna obramba. Poudaril je še, da je bilo decembra 1990 bistveno manj vojakov, a so bili ti srčni in so izpolnili sanje, ki smo jih Slovenci stoletja sanjali.

Komaj pol leta pozneje je bilo treba prijeti za orožje in takrat ni bilo časa razmišljati, kaj je prav in kaj ne, bilo pa je treba ohraniti slovensko državo, kar so takratni pripadniki teritorialne obrambe uspešno opravili, je dejal Gutman.

Prihodnje leto na misijah v tujini več kot 900 vojakov
Vojake je nagovoril tudi poveljnik 1. brigade, brigadir Bojan Pograjc, ki je dejal, da je bilo letos na misije v tujino poslanih 708 pripadnikov te enote, prihodnje leto pa bo še težje, saj se bo operacij kriznega odzivanja udeležilo prek 900 pripadnikov brigade, 1.100 pa jih bo napotenih na mednarodne vojaške vaje. Poleg tega bo 500 vojakov in vojakinj vključenih v dejavnosti ob predsedovanju Slovenije EU-ju, je dodal Pograjc.

Dan 1. brigade Slovenske vojske