Na koncu bo povsem jasno, da se ponavljajo zgodbe iz komunističnih časov, ko je šlo za podrejanje medijev za vsako ceno, je prepričan Guzej. Foto: MMC RTV SLO
Na koncu bo povsem jasno, da se ponavljajo zgodbe iz komunističnih časov, ko je šlo za podrejanje medijev za vsako ceno, je prepričan Guzej. Foto: MMC RTV SLO
Marko Filli in Anton Guzej
Sodišče je zadržalo imenovanje novega generalnega direktorja RTV Slovenija Marka Fillija. V. d. generalnega direktorja je tako spet Anton Guzej. Foto: Stane Sršen

Kolikor nam je razlagal, ga je v sedemdesetih letih zamenjeval na čelu enega medija isti človek kot sedaj: Lenart Šetinc, takrat v službi partije, danes pa ...

Anton Guzej o tem, kdo naj bi zamenjeval Vinka Vasleta
Vinko Vasle
Vasletu naj bi ponujali delo v arhivu. "Kar je enako kot v svinčenih časih," meni Guzej. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

V. d. direktorja RTV Slovenija Anton Guzej je v pogovoru za revijo Družina, glede odločitve sodišča, ki je zadržalo imenovanje novega generalnega direktorja RTV Slovenija Marka Fillija, dejal, da je sklep sodišča glede tega jasen.

"Razglasitev Marka Fillija za direktorja RTV-ja je bila nezakonita. To, kar si je privoščil predsednik programskega sveta Jernej Pikalo, je sodišče nedvoumno razgalilo kot samovoljno razlaganje prava in silo nad pravnim redom. Tisti, ki so tako stanje povzročili, so krivi za moralno in še kako drugo škodo, ki nastaja na RTV-ju," pravi Guzej.

"Nikoli se nisem obnašal politično in izključevalno"
Na vprašanje, ali za dogajanjem glede imenovanja novega generalnega direktorja stoji politika, Guzej odgovarja: "To je popolnoma jasno. Ne glede na to, da pripadam svetovnemu nazoru, ki ni blizu levice, se v času mojega vodenja RTV-ja nikoli nisem obnašal politično in izključevalno. Sedaj, posebaj po nastopu novega nadzornega sveta, ki ga vodi Lenart Šetinc iz SD-ja, in programskega sveta, ki ga vodi Jernej Pikalo, ki ga je podprla ista stranka, pa sem doživljal hude pritiske: naj zamenjam oba direktorja, jasno, da iz ideoloških razlogov, in celo koga naj zaposlim, razlogi so bili znova ideološki."

Ker tega ni hotel storiti, se je, tako Guzej, "znašel v njihovem kolesju". "Dobili so mojega pomočnika Marka Fillija, ki je bil očitno pripravljen igrati njihovo igro. Že dan po nezakonitem imenovanju je naredil razpis, po katerem so hoteli v dobrih dveh tednih zamenjati direktorja TV Slovenija Jožeta Možino in direktorja Radia Vinka Vasleta, slednjemu, novinarju s 40-letnimi izkušnjami, je ponujal delo v arhivu, kar je enako kot v svinčenih časih."

Vasleta naj bi v sedemdesetih in zdaj zamenjeval Lenart Šetinc
Glede govoric, da želi Vasle odstopiti, je Guzej pojasnil, da ga to ne čudi. Kot pravi, skuša Vasleta razumeti, saj je doživel šok. "Kolikor nam je razlagal, ga je v sedemdesetih letih zamenjeval na čelu enega medija isti človek kot sedaj: Lenart Šetinc, takrat v službi partije, danes pa ..."

O zapisih v medijih, da bo dobil 72 plač odpravnine, v. d. direktorja RTVS poudarja, da je to namerno zavajanje: "Zapisano je seveda zato, da bi me diskreditirali. Resnica pa je drugačna. Tako meni kot vsem drugim članom uprave ne pripada nikakršna odpravnina kar tako. Pač pa so se v pogodbah pametno zaščitili pred političnimi pogromi. Tako mi pripada 24 plač odškodnine, če me razrešijo iz nekrivdnih razlogov oz. več, če me razrešijo protizakonito."

Po Guzejevih besedah so to "vladni propagandisti pozabili povedati". Kot pojasnjuje, v resnici nihče na vrhu RTV Slovenija ne dobi nikakršne odpravnine, če normalno konča svoje funkcije v skladu s pogodbami. "V primeru politične čistke, ki so jo zagnali, pa bo RTV z odškodninami seveda oškodovana. Vseeno pa sem napovedal že pred dnevi, da RTV v tem primeru ne bom tožil za ta denar, čeprav bi mi pripadal. Obtožbe o 72 plačah so tako še bolj absurdne," je dodal.

"Drsimo v nekaj, kar je blizu enoumju"
"Zelo slabo," je odgovoril Guzej na vprašanje, kako zadnji dogodki vplivajo na ugled RTV Slovenija. "Menim, da je takšno rovarjenje po medijih napad na osnovni postulat demokracije, ki je pravica do svobodnih medijev. Za to smo se trudili vsa štiri leta. Mi nismo javna, ampak medijska hiša. Tega bi se premier Pahor, ki je napovedal, da posegov v medije ne bo dopuščal, moral zavedati. Drsimo v nekaj, kar je blizu enoumju, pa še s podobnimi akterji se dogaja."

Na koncu bo povsem jasno, da se ponavljajo zgodbe iz komunističnih časov, ko je šlo za podrejanje medijev za vsako ceno, je prepričan Guzej.

Na vprašanje o poslovnem stanju javnega zavoda pa je Guzej pojasnil, da RTV Slovenija za razliko od velike večine drugih javnih televizij posluje pozitivno, druge so globoko v rdečih številkah. To je seveda zasluga gospodarnega vodenja v teh razmerah, je dejal in dodal, da so športne in druge projekte, ki jih imajo, izkoristili za velike oglaševalske projekte, kamor je bilo vloženo veliko njegovega dela. "In uspehi niso izostali. Ve se, kako je RTV posloval prej," je še dejal v pogovoru za Družino.

Kolikor nam je razlagal, ga je v sedemdesetih letih zamenjeval na čelu enega medija isti človek kot sedaj: Lenart Šetinc, takrat v službi partije, danes pa ...

Anton Guzej o tem, kdo naj bi zamenjeval Vinka Vasleta