Svjetlan Berković se bo v Ljubljano preselil iz Stockholma, od koder je poleg Švedske diplomatsko pokrival tudi Litvo in Latvijo. Foto: www.president.lt
Svjetlan Berković se bo v Ljubljano preselil iz Stockholma, od koder je poleg Švedske diplomatsko pokrival tudi Litvo in Latvijo. Foto: www.president.lt

Hrvaški diplomat se bo v Ljubljano preselil iz Stockholma, od koder je poleg Švedske diplomatsko pokrival tudi Litvo in Latvijo.

Od leta 2004 predsednik komisije za meje
Berković je diplomatsko kariero začel še v nekdanjem SFRJ-ju, in sicer leta 1984 na konzulatu v švedskem mestu Malmö. Pozneje je bil svetovalec na jugoslovanskem zunanjem ministrstvu. V hrvaški diplomaciji je sicer opravljal različne naloge, med drugim je bil v letih 1997-2002 prvi hrvaški veleposlanik v Izraelu. Bil je tudi pomočnik ministra za zunanje zadeve v času, ko je ministrstvo vodil Miomir Žužul, leta 2004 pa ga je vlada imenovala za predsednika komisije za meje. Bil je še prvi direktor diplomatske akademije pri hrvaškem zunanjem ministrstvu.

Po izobrazbi je 57-letni Berković doktor mednarodnega prava, je poročen in ima tri otroke, še piše na spletni strani hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve in evropske povezave.

Razrešitev Maria Nobila oktobra
Razrešitev prejšnjega veleposlanika Hrvaške v Sloveniji Maria Nobila je saborski odbor za zunanjo politiko podprl oktobra lani, do nastopa novega veleposlanika pa veleposlaništvo v Ljubljani vodi začasna odpravnica poslov Ana Puljić - Žunjić. Namesto Berkovića bo mesto veleposlanika v Stockholmu zasedel Vladimir Matek.

M. N.