V paketu hrane, ki ga ogroženim ponujajo humanitarne organizacije, so osnovna živila. Foto: EPA
V paketu hrane, ki ga ogroženim ponujajo humanitarne organizacije, so osnovna živila. Foto: EPA
Preventove delavke
Delavcem Preventa je 380 paketov hrane razdelil Rdeči križ, 400 pa karitas, ki že pripravlja novo pošiljko. Foto: MMC RTV SLO
Rdeči križ:
TRR 03100-1111112208, sklic 937043, pripis "Prevent"
.
Karitas: pokličite na mariborsko Karitas
05 90 80 350
Karitas, Rdeči križ
Tako Karitas kot Rdeči križ pozivata k doninarju sredstev in potrebščin, ne le za delavce Preventa, ampak za vse ljudi v stiski. Foto: MMC RTV SLO
Hrana
V Rdečem križu sredstev za denarno pomoč nimajo. Foto: MMC RTV SLO

Kljub obljubi, da bo pomoč države, prek zavodov za zaposlovanje in socialnih centrov hitra, pa to zaradi birokratskih ovir pogosto pomeni več dni, tednov ali celo mesece čakanja. Za vsako pomoč je namreč treba vložiti papirje z dokazili, a to morajo storiti tako delavci kot podjetja. Zato je humanitarni paket s hrano in osnovnimi potrebščinami pogosto prvo, kar delavcu in njegovi družini pomaga prebroditi prve dni stiske. Pričakovanja, da si je lahko delavec v proizvodnji z nizko, pogosto minimalno plačo uspel prihraniti "kupček za sušne dni" namreč pogosto niso realna.

Okoli 800 paketov z živilskimi izdelki
V Rdečem križu Slovenije so za MMC povedali, da so delavcem Preventa v stečaju do zdaj razdelili že 380 prehranskih paketov, ki predstavljajo enkratno pomoč, nadaljnje razdeljevanje pa bo odvisno od razpoložljivih sredstev. Preventovi delavci se na Rdeči križ obračajo tudi s prošnjami za finančno pomoč, vendar pa Rdeči križ s tovrstnimi sredstvi ne razpolaga, so povedali v humanitarni organizaciji.

Poleg Rdečega križa je delavcem že pomagala tudi Karitas, ki je razdelila 400 prehranskih paketov, zdaj pa pripravlja naslednjih 400.

Kaj vse je v paketu in kako dolgo mora hrana "vzdržati"?
Vsebino prehranskih paketov obe humanitarni organizaciji oblikujejta glede na svoje zmožnosti. Karitas poudarja, da delijo tisto, kar imajo, torej, kar dobijo od donatorjev in iz intervencijskih zalog EU-ja. "Tipski paketi ne obstajajo," so povedali za MMC. Hrano lahko pomoči potrebni dobijo večkrat na leto, v povprečju pa posamezniki za pomoč v hrani zaprosijo dvakrat na leto.

Na Rdečem križu so pojasnili, da je paket enkratna pomoč, možnost nadaljnjega razdeljevanja pa bo odvisna od sredstev, ki jih bo imel na voljo Rdeči križ. Posamezniki in družine lahko pakete prejmemejo vsake tri mesece.

Rdeči križKaritas

2 l olja

2 l olja

1 l kisa

/

2 kg moke

2 kg moke

1 kg sladkorja

1 kg sladkorja

1 kg riža

1 kg riža

2 l mleka

12 l mleka

1 marmelada

/

1 keksi

/

2 kom. rib

/

1 juha v vrečki

2 zavoja jušnih kock

1 konzerva fižola

/

1 pašteta

3 paštete

1 mesni narezek

1 mesni ragu

4 zavoji testenin

2 zavoja testenin

1 detergent

/

Tako Karitas kot Rdeči križ pomagata tudi v okviru drugih svojih akcij. V zvezi s finančno pomočjo pa so na Karitasu za MMC povedali, da so s pomočjo donatorjev iz naslova akcije "Pomagajmo preživeti" zbrali 24 tisoč evrov, s katerimi bodo pomagali delavcem Preventa. Medtem ko so večino porabili za nakup hrane, pa bodo 100 najbolj ogroženim družinam pomagali pri plačilu najosnovnejših življenjskih potrebščin.

Vedno manj donacij in vse slabši rezultati zbiralnih akcij
Na vprašanje, ali so v organizaciji pripravljeni na "socialne bombe" tipa Prevent, v Rdečem križu odgovarjajo, da je kljub vse večjim potrebam donatorskih sredstev vedno manj, slabši pa so tudi rezultati zbiralnih akcij. Opozarjajo, da humanitarne organizacije ne morejo zagotavljati reševanja socialne problematike in kontinuirane pomoči, ki bi težave ogroženih reševala na dolgo časovno obdobje.

Na mariborski Karitas pa pravijo, da jih stečaj Preventa ni presenetil, saj so glede na gospodarsko situacijo del svojih "sil" že prej usmerili prav na to področje države. Lani so tako skupaj pomagali 30 tisoč ljudem v stiski, veliko pomoči pa lahko podarijo predvsem zaradi "mnogih dobrih ljudi, ki dnevno darujejo oblačila in druge življenjske potrebščine".

Rdeči križ:
TRR 03100-1111112208, sklic 937043, pripis "Prevent"
.
Karitas: pokličite na mariborsko Karitas
05 90 80 350