Storitve kaznivega dejanja sta osumljena dva nekdanjanja premierja, Anton Rop in Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO
Storitve kaznivega dejanja sta osumljena dva nekdanjanja premierja, Anton Rop in Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO
Vabilo, ki ga je prejel Janša
SDS je vabilo na zaslišanje, ki ga je prejel Janez Janša, objavil na spletni strani stranke. Foto: www.sds.si

Tajni podatek je sicer dejstvo ali sredstvo z delovnega področja organa, ki se nanaša na javno varnost, obrambo, zunanje zadeve ali obveščevalno in varnostno dejavnost države, ki ga je treba zavarovati pred nepoklicanimi osebam in je označeno z besedo tajno, je zapisano na spletni strani Urada za varovanje tajnih podatkov.

Urad je med drugim pristojen za izdajo dovoljenj za dostop do tajnih podatkov, varnostnih potrdil pravnim osebam in potrdil za sisteme in naprave za prenos, hranjenje in obdelavo tajnih podatkov, predlog za varnostno preverjanje za izdajo dovoljenja za dostop do tajnih podatkov in drugo.

Za nadzor nad tajnimi podatki sicer skrbijo tudi inšpektorati na posameznih ministrstvih. Taka inšpektorata imata med drugim ministrstvo za notranje zadeve in minstrstvo za obrambo.

Varnostno preverjanje oseb in številni vprašalniki
Pristojne službe se preverjanja zanesljivosti posameznikov lotevajo z vprašalniki in varnostnim preverjanjem osebe. V vprašalniku mora tako posameznik med drugim odgovarjati na vprašanja o zakonskih partnerjih, dolžniških razmerjih, morebitnih odvisnostih (alkoholizem, droge, druge odvisnosti), navesti mora podatke o dlje kot tri mesece trajajočem bivanju v tujini, pravnomočnih in nepravnomočnih sodbah, duševnih motnjah, ki bi lahko vplivale na delo, poteku zdravljenja duševnih motenj, stikih s tujimi obveščevalnimi službami, članstvu v organizacijah ipd.

Posamezne službe izvajajo tudi varnostno preverjanje osebe, ki naj bi imela dostop do tajnih podatkov. "To pomeni, da se v postopku varnostnega preverjanja osebe preveri lojalnost, zanesljivost in verodostojnost osebe, in sicer z namenom, da se osebi izda ali da oseba zadrži dovoljenje za dostop do tajnih podatkov. V postopku varnostnega preverjanja se obravnavajo vidiki, ki zadevajo osebnostni značaj, in okoliščine, ki bi lahko povzročile nastanek potencialnih varnostnih problemov," pojasnjuje Urad za varovanje tajnih podatkov. Takšna preverjanja svojih zaposlenih izvajajo policija, MORS, MZZ in SOVA.

Oznake tajnosti dokumentov:
STROGO TAJNO - za tajne podatke, katerih razkritje nepoklicani osebi bi ogrozilo vitalne interese Republike Slovenije ali bi jim nepopravljivo škodovalo;
TAJNO - za tajne podatke, katerih razkritje nepoklicani osebi bi lahko hudo škodovalo varnosti ali interesom Republike Slovenije;
ZAUPNO - za tajne podatke, katerih razkritje nepoklicani osebi bi lahko škodovalo varnosti ali interesom Republike Slovenije;
INTERNO - za tajne podatke, katerih razkritje nepoklicani osebi bi lahko škodovalo delovanju ali izvajanju nalog organa.

Vir: MNZ

Tajne podatke naj bi izdajali Janša ...
Tajni podatki so tako dostopni le pooblaščenim osebam oziroma tistim, ki izkažejo interes za vpogled vanje, do zdaj pa so v javnost domnevno večinoma pricurljali iz političnih vrst. Zadnje dni je poziv na zaslišanje zaradi suma izdaje tajnih podatkov prejel nekdanji premier in prvak SDS-a Janez Janša, ki je na TV Slovenija citiral besede Katarine Kresal, ki naj bi jih ta izrekla na seji, ki je potekala za zaprtimi vrati in naj ne bi bila snemana, zato naj bi njegove besede pomenile izdajo tajnih podatkov.

... Rop ...
V sum izdaje tajnih podatkov se je zapletel tudi nekdanji premier Anton Rop, proti kateremu je bila v zvezi s poročilom vladne delovne skupine za oceno dela Sove vložena kazenska ovadba zaradi suma kaznivega dejanja izdaje državne tajnosti. Takrat je Tone Rop dejal, da naj bi se takratni premier Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, kar naj bi bilo razvidno iz prisluhov Sove. Na kateri stopnji je ovadba, nam ni uspelo izvedeti.

... in MNZ.
Ovadbo, ki se nanaša na izdajo državne tajnosti naj bi vložila tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Ovadba naj bi se nanašala na sum razkritja tajnih podatkov o sumljivih transakcijah v zadevi Patria, vložena pa naj bi bila zoper uradne osebe ministrstva za notranje zadeve.