Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka. Foto: BoBo
Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka. Foto: BoBo

Sredi lanskega decembra je večina državljanov prejela osebno naslovljena pisma nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše, v katerem je državljane pozval k cepljenju proti covidu-19 in enotnosti pri zajezitvi epidemije covida-19.

Zaradi precejšnjega razburjenja javnosti je kmalu zatem informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik uvedla inšpekcijski postopek in kabinet predsednika vlade pozvala, naj pojasni namen in pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov naslovnikov, merila za pošiljanje in ali so se v pripravi seznama obdelovale tudi posebne vrste osebnih podatkov, na primer podatki o zdravstvenem stanju.

V inšpekcijskem postopku, kot so navedli pri Informacijskem pooblaščencu (IP), dokazov, da bi se z osebnimi podatki prejemnikov pisma seznanil nekdanji premier Janez Janša ali njegov kabinet, niso našli. Ugotovljenih pa je bilo več nepravilnosti glede varnosti osebnih podatkov, zato je IP uvedel prekrškovni postopek.

153 prijav zaradi sumov nezakonite obdelave osebnih podatkov

Kot so pojasnili pri Informacijskem pooblaščencu, so decembra lani zaradi Janševih pisem s pozivi na cepljenje proti covidu-19 prejeli kar 153 prijav suma nezakonite obdelave osebnih podatkov. Inšpekcijski postopek je bil sprva uveden zoper kabinet vlade, ker pa so bili podatki naslovnikov pridobljeni iz Centralnega registra podatkov o pacientih (CRPP), ki ga upravlja NIJZ, pa tudi zoper NIJZ. Na podlagi pridobljenih dokazov in informacij pa so inšpektorji pozneje preiskovali še podjetje EPPS in Pošto Slovenije.

NIJZ: Personalizirana pisma premierja naj bi imela večjo težo

NIJZ je v inšpekcijskem postopku pojasnil, da so bile konec lanskega leta razmere zaradi covida-19 zelo slabe in so se trudili zvišati stopnjo precepljenosti, zato so se odločili, da vse polnoletne ponovno povabijo k cepljenju s personaliziranim pismom predsednika vlade, ki naj bi zaradi podpisnika imelo večjo težo.

Za pošiljanje pisem so uporabili podatke polnoletnih uporabnikov zdravstvenih storitev s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji iz CRPP-ja. Za obdelavo teh podatkov pa je imel NIJZ ustrezno pravno podlago.

Kljub temu pa so pri inšpekcijskem postopku ugotovili kar nekaj nepravilnosti glede varnosti osebnih podatkov.

"Po prejemu izpisa iz CRPP-ja je namreč pogodbeni obdelovalec NIJZ osebne podatke odložil v spletno odložišče WeTransfer in pri tem uporabil brezplačno verzijo, ki pa praktično ne omogoča nobene sledljivosti dostopov do podatkov. Datoteka na spletni povezavi WeTransfer, ki je vsebovala osebne podatke naslovnikov pisma (ime, priimek, naslov), je sicer bila zaščitena z geslom, a sta bila povezava in geslo za dostop poslana več osebam, med drugim tudi uslužbencu Pošte Slovenije, ki v dogovoru o posredovanju podatkov, sklenjenim med NIJZ-jem, Kabinetom predsednika vlade in EPPS-jem, sploh ni bil določen kot prejemnik povezave in gesla," so pojasnili pri IP-ju.

Na pomoč priskočili tudi Nizozemci

Ker je družba WeTransfer ustanovljena na Nizozemskem, je IP za pomoč zaprosil nizozemske kolege, ki so ugotovili, da je do datoteke dostopal le uslužbenec podjetja EPPS-ja, ki je podatke prenesel zaradi priprave za tisk.

"Domnevno nepooblaščeni dostopi do datoteke z osebnimi podatki naslovnikov preko spletne povezave WeTransfer torej niso bili potrjeni, vseeno pa se odločitev upravljavca, da za prenos baze vseh polnoletnih uporabnikov zdravstvenih storitev izbere tujega spletnega ponudnika storitev preko brezplačne verzije, zdi vsaj nenavadna. Uporabnikom v javni upravi je namreč za prenos velikih datotek na voljo storitev odložišča velikih datotek (SOVD), ki jo ponuja MJU," so še navedli pri IP-ju. EPPS pa je, denimo, osebne podatke hranil prek roka, določenega v dogovoru o posredovanju podatkov, saj jih je izbrisal šele letos marca.

Izmikanje Milana Kreka

Informacijski pooblaščenec je tudi navedel, da so se posamezni zavezanci pri inšpekcijskih postopkih zavajali s prilaganjem antedatirane dokumentacije ter poskušali prikrivati prejemnike povezave za dostop do datoteke z osebnimi podatki naslovnikov pisma, direktor NIJZ-ja pa se je postopku ves čas izmikal.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti, neustreznega zavarovanja osebnih podatkov in nezagotavljanja sledljivosti ter prekoračitve roka hrambe pa so zoper odgovorne osebe že uvedli prekrškovni postopek.