Štrukelj je zatrdil, da si bo svojo plačo znižal tudi sam, če so si jo poslanci pripravljeni znižati na njegovih neto 2124 evrov. Potem smo dogovorjeni, je poudaril in dodal, da si je tudi on plačo že znižal, in sicer za osem odstotkov. Foto: BoBo
Štrukelj je zatrdil, da si bo svojo plačo znižal tudi sam, če so si jo poslanci pripravljeni znižati na njegovih neto 2124 evrov. Potem smo dogovorjeni, je poudaril in dodal, da si je tudi on plačo že znižal, in sicer za osem odstotkov. Foto: BoBo

Kdo bo še kandidiral za poslanca, če bo že vsak na neki funkciji imel večjo plačo kot poslanec?

Mihael Prevc, SLS
Katarina Hočevar
Z znižanjem funkcionarskih plač poslanka DL-ja Katarina Hočevar nima težav, je pa poudarila, da se mora ves javni sektor vprašati, kakšno državo si lahko privoščimo. Kot je pojasnila, je že večkrat predlagala, naj nehajo začasno izplačevati kolektivno prostovoljno zavarovanje javnim uslužbencem. To bi bila po njenem mnenju "kar lepa" vsota denarja, ki ne bi posegla v denarnice javnih uslužbencev. Hočevarjeva pravi, da je slednje že predlagala tudi Štruklju, a da nad tem "ni najbolj navdušen". Foto: BoBo

Predsednik parlamenta Janko Veber zagotavlja, da bodo funkcionarji delili usodo javnega sektorja in da drugače sploh ne morejo ravnati. A ga poziv glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimirja Štruklja preseneča. V vsakem mandatu, ne glede na to, ali je bila gospodarska kriza ali ne, je vlada predlagala znižanje poslanskih plač, je pojasnil Veber. Štruklja je pozval, naj si vendarle tudi vodje sindikatov znižajo plače,kar bi lahko po njegovem mnenju dosegli tudi tako, da bi znižali prispevek za članstvo v sindikatu.

"Takih pogojevanj ne potrebujemo"
Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer zagotavlja, da so v njihovi stranki pripravljeni na znižanje plač, vendar dodaja, da lahko to naredijo "kar vsi istočasno". "Takih pogojevanj sploh ne potrebujemo," je odgovoril Svizu.

Poslanec SDS-a in nekdanji minister Andrej Vizjak meni, da morajo biti vsi podsistemi javnega sektorja deležni primerljivih ukrepov, in dodaja, da je pravičneje, da so tisti z več prihodki v javnem sektorju deležni znatnejših rezov v plače kot tisti z nižjimi prihodki. Štruklju vrača žogico in ga sprašuje, ali si je tudi sam pripravljen odreči honorarjem, ki jih ima kot državni svetnik in tudi kot nadzornik Vzajemne, saj da vse te dohodke, "pa še kakšnega", verjetno prejema poleg svoje plače v sindikatu.

Poslanci so si že večkrat nižali plače
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je dejal, da si je absolutno pripravljen znižati plačo še za kakšen odstotek, če si jo za kakšen odstotek zniža tudi Štrukelj. Spomnil je, da so si poslanci že večkrat znižali plače.

Namestnica vodje poslanske skupine DL Katarina Hočevar je ponovila na stališče, da morajo funkcionarji deliti usodo javnega sektorja, slednji pa usodo gospodarstva. Sama Štruklja ne poziva, naj svojo plačo razkrije ali si jo zniža, čeprav meni, da "krepko presega poslansko plačo". Pravi namreč, da take populistične izjave znajo dajati vsi, a da čas zanje ni primeren.

"Sindikati so del težave"
Vodja poslancev SLS Mihael Prevc pravi, da s ponovnim znižanjem plač nima težav in da so poslanci lahko za vzgled, vendar tudi on obenem k enaki potezi poziva Štruklja. Tudi namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Ivan Hršak je spomnil, da so si poslanci že večkrat znižali plačo. Ob tem je spomnil na očitke, da imajo nekateri vodje sindikatov kar visoke plače, a da jih javno nočejo razkriti.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa meni, da so sindikati del težave, ne del rešitve. Sindikalisti so po njegovih besedah na neki način funkcionarji in neprestano "vse podučujejo, kako je treba in kdo si mora plače zniževati ". Zato zagotavlja, da so si politiki pripravljeni znižati plačo ravno toliko, kot si jo bodo znižali sindikalni funkcionarji.

Štrukelj: Znižajte si na mojih 2.000 evrov
Branimir Štrukelj
jim je na to odgovoril, da si bo svojo plačo znižal tudi sam, če so si jo poslanci pripravljeni znižati na njegovih neto 2.124 evrov.

Kdo bo še kandidiral za poslanca, če bo že vsak na neki funkciji imel večjo plačo kot poslanec?

Mihael Prevc, SLS