Foto:
Foto:
Vajglu očitajo mesto tiskovnega predstavnika jugoslovanskega zunanjega ministra.
Ivo Vajgl je izkušen diplomat.

Za TV Slovenija je še povedal, da je tako z vladno koalicijo kot opozicijo v dobrih odnosih, kar se je pokazalo tudi na zaslišanju za delovno mesto veleposlanika v Berlinu - podprli so ga namreč vsi.

Sporno mesto tiskovnega predstavnika Jugoslavije
Vajgl je bil od leta 1988 do konca leta 1990 tiskovni predstavnik jugoslovanskega zunanjega ministra Budimirja Lončarja. Dimitrij Rupel in Janez Janša sta ob tem izrazila pomisleke o njegovi primernosti za zunanjega ministra.

Dan po plebiscitu v Sloveniji decembra leta 1990 je Vajgl odstopil s položaja tiskovnega predstavnika v Beogradu, vendar je po navodilih slovenske vlade ostal v Beogradu. V Slovenijo se je vrnil ob osamosvojitvi, 25. junija 1991, naslednji dan pa ga je Rupel zaposlil kot tiskovnega predstavnika na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Velike izkušnje v diplomaciji
Vajgl, med študijem urednik študentskega glasila Tribuna - takrat je spoznal Rupla - je diplomant Biotehniške fakultete. Najprej se je zaposlil kot novinar in bil med drugim dopisnik iz Italije in Nemčije. V 80. letih je kot strokovni sodelavec sodeloval z Zvezo komunistov Slovenije, diplomatsko kariero pa je začel v Clevelandu kot generalni konzul. Po slovenski osamosvojitvi je bil slovenski veleposlanik na Švedskem, v Avstriji, Ovseju, od leta 2002 je veleposlanik v Berlinu, je še poročala TV Slovenija.