Foto:
Foto:
Bodo poslanci podprli razrešitev zunanjega ministra?
Ivo Vajgl je bil tudi slovenski veleposlanik v Avstriji
Novega ministra mora potrditi državni zbor.

Kot je poročal Radio Slovenija, naj bi Rupla, ki se je včeraj kljub nasprotovanju LDS-a udeležil javne tribune Zbora za republiko, nasledil slovenski veleposlanik v Nemčiji Ivo Vajgl.

Glavni razlog zmanjšanje zaupanja
Premier Rop je na tiskovni konferenci kot glavni razlog za takšno odločitev navedel zmanjšanje zaupanja med njim in zunanjim ministrom. Rupel se je namreč v zadnjih mesecih zavzemal tudi na notranjepolitičnem področju in večkrat kritiziral delo vlade. Rop je pojasnil, da je o svoji odločitvi koalicijske partnerje zgolj seznanil, saj mora kot mandatar storiti vse, da vlada dobro deluje.

Predsednik vlade je prepričan, da bo njegov predlog zamenjave zunanjega ministra deležen zadostne podpore v državnem zboru. Vajgl je dolga leta deloval na zunanjem ministrstvu in je izkušen diplomat, ki je služboval tudi v Avstriji in na Švedskem. Prav zato je Rop prepričan, da bo Vajgl dobro opravljal nalogo, ki mu je bila zaupana.

Rop in Rupel že večkrat navzkriž

Rupel je v svojem mandatu nekajkrat prišel navzkriž s premierjem, najprej ob podpisu Vilenske izjave, nazadnje pa zaradi izrečenih kritik na račun pravosodne ministrice Zdenke Cerar. Kaplja čez rob je bila očitno njegova odločitev, da se skupaj z opozicijskima voditeljema, Janezom Janšo in Andrejem Bajukom, podpiše pod vabilo na prvo javno tribuno Zbora za republiko.

Razpravljavci so na javni tribuni v polni Linhartovi dvorani Cankarjevega doma zahtevali zamenjavo oblasti in oblikovanje koalicije strank desne sredine pred jesenskimi državnozborskimi volitvami. Rupel je sicer menil, da to ni bil strankarski zbor, ampak državljanska in civilna pobuda.

Rupel: Partijska razrešitev
Zunanji minister Dimitrij Rupel predlog premierja Antona Ropa o njegovi odstavitvi vidi kot partijsko kazen in partijsko izključitev.

Danes sem dobil predlog predsednika vlade, da odstopim, vendar tega nisem mogel sprejeti, je povedal Rupel in dodal, da je predlog o razrešitvi v trenutku, ko praznujemo velike dosežke na področju zunanje politike, nekoliko dislociran.

Prepričan je, da je politika LDS-a pretirana in se preveč nagiba na eno stran. Ob tem je napovedal, da se bo povezal z ljudmi, ki so liberalnih pogledov in ki cenijo dosežke zadnjih 13 let.

Opozicija negativno o zamenjavi
Koalicija Slovenije meni, da predlog premierja Antona Ropa o zamenjavi zunanjega ministra Dimitrija Rupla zmanjšuje kredibilnost Slovenije.

Po mnenju predsednika NSi-ja Andreja Bajuka je premierjeva odločitev popolnoma napačna in škodljiva za državo, saj postavlja pod vprašaj temeljne usmeritve slovenske zunanje politike, ki so jo v času Ruplovega mandata podpirale vse parlamentarne stranke.

Predsednik SDS-a Janez Janša je povedal, da se v stranki še niso pogovarjali o morebitnem prestopu Rupla iz LDS-a v največjo opozicijsko stranko, meni pa, da so razlogi za odstavitev neupravičeni.

Potek imenovanja novega ministra
Obvestilo o razrešitvi ministra se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Šteje se, da je ministru prenehala funkcija, ko je bil državni zbor na seji obveščen o razrešitvi.

Kandidat za ministra pa se najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstavi pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora, ki je ustanovljeno za področje, na katerem bo opravljal funkcijo ministra, in odgovarja na vprašanja njegovih članov.

V sporu o pristojnosti med delovnimi telesi odloči predsednik državnega zbora, pred katerim delovnim telesom se kandidat za ministra predstavi. Če je kandidat za ministra član delovnega telesa, pred katerim se predstavi, ne sme soodločati o mnenju o predstavitvi. V tem primeru ga nadomešča poslanec iz iste poslanske skupine, ki ga določi vodja poslanske skupine.

Predsednik delovnega telesa takoj, najkasneje pa v 48 urah po predstavitvi kandidata za ministra, pošlje predsedniku državnega zbora in predsedniku vlade mnenje, ki ga je delovno telo sprejelo o predlaganem kandidatu.

Predsednik vlade lahko najkasneje v treh dneh po prejemu mnenja delovnega telesa umakne predlog kandidature za ministra. V takem primeru lahko hkrati predloži novo kandidaturo za ministra. Predstavitev na novo predloženega kandidata se opravi najkasneje v treh dneh po vložitvi novega predloga kandidature.

Minister, ki je odstopil ali je bil razrešen, pa mora opravljati tekoče posle do imenovanja novega ministra. O imenovanju ministra poslanci glasujejo javno, zanj pa mora glasovati večina poslancev, ki se je udeležila glasovanja.