Na notranjem ministrstvu so pripravili zakon, ki bo uredil status izbrisanih. Foto: MMC RTV SLO
Na notranjem ministrstvu so pripravili zakon, ki bo uredil status izbrisanih. Foto: MMC RTV SLO

Postopek bo zaključen predvidoma do konca meseca, do nedelje pa so izdali okoli 2200 dopolnilnih odločb. Ob tem pa so pripravili tudi zakon, s katerim naj bi, kot sporočajo z ministrstva, odpravili ugotovljena neskladja in tako med drugim uredili tudi merila za ugotavljanje nedoločenega pravnega pojma dejanskega življenja v Sloveniji.

Ob tem na ministrstvu še navajajo, da zakon ne bo urejal samo izdaje dovoljenja za stalno prebivanje, temveč tudi priznanje stalnega prebivališča za nazaj, obenem pa predlog predvideva individualno obravnavo za pridobitev statusa, pri tem pa se ne bodo podeljevali državljanstva ali odškodnine. Zakon bo v medresorsko usklajevanje poslan kmalu.

Kresalova zakon napovedala že v začetku leta
Omenjeni zakon je notranja ministrica Katarina Kresal napovedala že v začetku leta, v zvezi z zakonom se je že februarja odzval tudi predsednik Društva izbrisanih Aleksandar Todorović. Takrat je dejal, da v društvu zahtevajo vrnitev okoli 12.000 izbrisanih, ki so iz takšnih ali drugačnih razlogov odšli iz Slovenije, vendar se zaradi izbrisa niso mogli vrniti. "Za te zahtevamo, da se jim z ustreznim zakonom omogoči, da se znova vrnejo na svoje domove," je dejal.

S. Z.