V Kopru bo izvedba lokalnih volitev zadržana. Foto: BoBo
V Kopru bo izvedba lokalnih volitev zadržana. Foto: BoBo
Mirna
Zaradi pobude Mirnčanov bodo zadržane tudi lokalne volitve v Trebnjem. Foto: Krajevna skupnost Mirna
Sprejeta pobuda Ankarana in Mirne

Obenem so sodniki sklenili zadržati izvrševanje akta o razpisu lokalnih volitev v delu, ki se nanaša na volitve v mestni občini Koper in v občini Trebnje.

V sklepu ustavnega sodišča sicer piše, da občinski organi v omenjenih občinah med zadržanjem ohranijo mandat, samo zadržanje pa začne učinkovati z vročitvijo sklepa predsednku državnega zbora.

Pobudo za presojanje ustavnosti in zakonitosti sta vložili krajevni skupnosti Mirna in Ankaran, pobuda za ustanovitev občine Ankaran, neodvisni odbor za ustanovitev občine Mirna in nekaj deset fizičnih oseb. Vlagatelji so ustavnemu sodišču predlagali zadržanje izvajanja volitev v občinah Koper in Trebnje, dokler se dokončno ne opredeli, ali so bili postopki v zvezi z ustanavljanjem občin Ankaran in Mirna pravilno izpeljani.

Naslednja seja ustavnega sodišča bo 16. septembra, glede na to, da bo pobuda obravnavana absolutno prednostno, pa je mogoče pričakovati, da bo odločitev tedaj sprejeta.

"Izvedba volitev bi lahko pomenila vzdrževanje stanja, neskladnega z ustavo"
Na sodišču, ki je bilo v odločitvi soglasno, spominjajo, da je državni zbor sprejel oceno, da območji izpolnjujeta zakonske predloge za ustanovitev občine. Na tej podlagi je razpisal referenduma, prebivalci pa so se na obeh izrekli v prid lastne občine. Na tej podlagi je vlada nato vložila predlog zakonske novele, s katero bi ustanovili obe občini, a zakon nato ni bil sprejet. Prav tako ni bil sprejet pozneje vložen predlog zakona za ustanovitev občine Ankaran, medtem ko je predlog zakona z ustanovitev občine Mirna še v zakonodajnem postopku.

Za zadržanje izvedbe volitev se je sodišče odločilo, ker bi lahko nastale nepopravljive škodljive posledice. Izvedba volitev bi imela namreč za posledico nadaljnje vdrževanje z ustavo morebitnega neskladnega stanja.

Popovič: Gre za del zarote
Vodja Pobude za ustanovitev Občine Ankaran Gregor Strmčnik je v pisnem odzivu obžaloval, da je "zaradi načrtnega zavlačevanja in nepravočasnih postopkov" na vladi in v DZ-ju v povezavi z ustanavljanjem novih občin prišlo do okoliščin, v katerih bodo zaradi uveljavljanja pravnega varstva volilcev iz Ankarana do lokalnih volitev prikrajšani tudi preostali volivci koprske občine. Prav tako si Strmčnik želi, da bi ustavno sodišče v najkrajšem času presojalo tudi drugi njihovi pobudi.

V koprski občini pa so nad odločitvijo sodišča ogorčeni, saj je "42.749 volilnim upravičencem v občini odreklo pravico do volitev, navkljub temu, da so se volilna opravila že začela". Po njihovih navedbah je župan Boris Popovič prepričan, da je to del zarote proti njemu, da se ga odstrani s funkcije župana.

Na Dolenjskem zadovoljni
Alojzij Kastelic
, župan občine Trebnje, pa je za TV Slovenija povedal, da je presenečen, a tudi vesel, saj je bila volja ljudi, zlasti na Mirni, nedvomno izražena. Ni pa prav, da se v zadnjem hipu spreminjajo pravila igre, je dodal.

Odločitev ustavnega sodišča so pozdravili tudi v krajevni skupnosti Mirna, kjer so povzeli besede predsednice sveta krajevne skupnosti Barice Kraljevski, ki upa, da se bo postopek končal z ustanovitvijo občine Mirna.

Sprejeta pobuda Ankarana in Mirne