Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sporočila, da sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj v Sloveniji umaknila iz prodaje vsa jajca, ki bi lahko bila okužena s fipronilom. Na slovenskem trgu bi se ta jajca lahko pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena. Foto: Reuters
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sporočila, da sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj v Sloveniji umaknila iz prodaje vsa jajca, ki bi lahko bila okužena s fipronilom. Na slovenskem trgu bi se ta jajca lahko pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena. Foto: Reuters
Problematična jajca v EU-ju

Upravo so prek sistema hitrega obveščanja obvestili, da bi se oporečna jajca iz Nizozemske lahko pojavila v Sloveniji, in sicer v izdelkih proizvajalca Eipro-Vermarktung iz Nemčije, ki v Slovenijo prihajajo prek avstrijskega dobavitelja Transgourment.

Družba je v juliju na slovenski trg dobavila 1.560 jajc in 4. avgusta, ko so prejeli obvestilo o možnosti onesnaženja s fipronilom v določeni seriji proizvoda, celotno serijo tudi umaknila s trga. Umik sta izvedla ne glede na to, da živilo v zalogi ni pripadalo sporni seriji, ki jo je v obvestilu navedel dobavitelj. Namestnik generalnega direktorja uprave za varno hrano Jernej Drofenik je v Odmevih poudaril, da sta se obe družbi odzvali zgledno, saj sta s trga umaknili proizvode, "tudi tiste, ki jih po zakonu ne bi bilo treba".

Zmerna izpostavljenost ni tvegana
"Trenutno razpoložljivi podatki ne nakazujejo, da bi bila sporna serija proizvoda distribuirana v Slovenijo. Ta trenutek jajc navedenega proizvajalca ni več v prometu," so zagotovili. Kljub temu so pripravili preliminarno oceno tveganja, ki bi jo lahko uživanje takšnih proizvodov predstavljalo za potrošnika.

Te ugotovitve kažejo, da v primeru zaužitja ene solate ali sendviča, ki bi vseboval s fipronilom onesnažena jajca, na dan, izpostavljenost fipronilu ne predstavlja tveganja za zdravje majhnih otrok in odraslih. Odrasli z dnevnim zaužitjem do skupno sedmih izdelkov, ki bi vsebovali onesnažena jajca, ne bi vnesli v telo večje količine fipronila, kot je akutni referenčni odmerek, so še zapisali.

Fipronil v Sloveniji prepovedan
Sicer pa je Drofenik poudaril, da so na upravi sami vzorčili jajca v prosti prodaji ter jajca v uporabi pri gostincih in prehrambeni industriji, pri čemer onesnaženih jajc niso našli, saj so obrati uporabljali jajca, ki so jih dobavljale družbe, ki niso povezane s spornimi jajci, medtem ko so v prosti prodaji in v gostinstvu v uporabi večinoma jajca slovenskih rejcev. Onesnaženost s fipronilom je pri slovenskih jajcih precej manj verjetna, saj je fipronil kot fitofarmacevtsko sredstvo v Sloveniji prepovedan, saj predstavlja tveganje za čebele.

Je pa Drofenik opozoril, da bo po umiku surovih jajc treba ugotoviti, ali so katera izmed spornih jajc končala v drugih prehrambnih izdelkih. Pričakuje, da bodo v kratkem prejeli ustrezna sporočila po evropskem sistemu hitrega obveščanja, so pa pri upravi že sami vzorčili izdelke, ki vsebujejo jajca in prihajajo iz držav, kjer so odkrili s fipronilom onesnažena jajca.

Škandal z oporečnimi nizozemskimi jajci je izbruhnil 1. avgusta. Nizozemske oblasti so začasno zaprle 138 perutninskih farm in bi lahko bile prisiljene zaklati na milijone piščancev. Jajca so umaknili s polic trgovin in kupce pozvali, naj že kupljena, ki jih imajo doma, zavržejo.

Problematična jajca v EU-ju