Peter Jančič meni, da je pošiljanje izjave za javnost brez uskladitve z njim, kot predsednikom ZNP-ja, nedopustno. Foto: MMC RTV SLO
Peter Jančič meni, da je pošiljanje izjave za javnost brez uskladitve z njim, kot predsednikom ZNP-ja, nedopustno. Foto: MMC RTV SLO

V razlogih za odstop je Jančič zapisal, da izjava za javnost, ki je bila posredovana v imenu upravnega sveta združenja, "ni bila usklajena", da o njej ni bilo konkretnega glasovanja in da je zato kot predsednik združenja ni posredoval javnosti.

Jančič je na spletni strani združenja ocenil, "da je ravnanje mimo predsednika, ko je ta dosegljiv, nedopustno", vprašljiv pa se mu zdi predvsem čas njegove objave, saj je bil v javnost posredovan dan pred koncem volilne kampanje. Dejal je, da ni kritičen do tega "kar so kolegi na televiziji naredili in mislim, da ni prav, da se novinarje tako hitro javno ozmerja."

Združenje novinarjev in publicistov je predsedniku stranke Zares Gregorju Golobiču očitalo nedopusten napad na novinarja TV Slovenija Mateja Hlebša in urednico Rosvito Pesek. Zapisali so, da ju je Golobič neupravičeno napadel 29. maja v izjavi za javnost, potem ko je TV Slovenija poročala o posojilih, ki jih je NLB odobril podjetju Ultra.

"ZNP odloča z večino, ne s konsenzom"
Podpredsednik ZNP-ja Nenad Glücks pa je zanikal ravnanje mimo predsednika, saj naj bi bil Jančič z izjavo seznanjen, "ko je bila še v usklajevanju". Po statutu združenja svet ZNP-ja odloča z večino glasov in ne s konsenzom, z izjavo pa se je strinjala večina članov sveta, je dejal Gücks.

Golobič Hlebšu in Peskovi očital neprofesionalnost
Golobič je Hlebšu in Peskovi očital, da sta ravnala v nasprotju z načeli profesionalne novinarske etike in da sta navedla lažne trditve z namenom „politične diskvalifikacije in poskusa preusmerjanja pozornosti oziroma preprečevanja nadaljnjega razkrivanja spornih početij uprav bank, njihovih nadzornih svetov in prejšnje vlade, k čemur je zavezana stranka Zares".

ZNP Zaresu očital politične pritiske na novinarje
Upravni svet združenja je v izjavi za javnost med drugim zapisal, da so o tej temi pisali tudi drugi mediji, ki niso bili deležni tovrstnega napada. To naj bi po mnenju združenja dokazovalo, da si "Zares z vsemi oblikami pritiskov prizadeva, da bi kot stranka vladajoče koalicije onemogočila kritične novinarske glasove v medijih, na katere ima vpliv vladajoča politika."

A. K. K.